Vai vispār iespējams noteikt mājdzīvnieka vecumu “suņa gados” un “kaķa gados”? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Mājdzīvnieku īpašnieki tradicionāli ir vēlējušies zināt, cik vecs viņu mīlulis ir tā dēvētajos suņu vai kaķu gados. Pastāv sens un visai izplatīts mīts, ka viens “cilvēka gads” atbilst septiņiem “suņa” vai “kaķa” gadiem. Aiz šī mīta slēpjas zināma loģika, jo tas cēlies no pieņēmuma, ka vidēja lieluma suns dzīvo aptuveni vienu septīto daļu no sava saimnieka mūža. Tomēr ne visi suņi ir vidēja izmēra, tāpēc šāds pieņēmums jau no paša sākuma ir bijis kļūdains. Tajā pašā laikā, suņi un kaķi noveco atšķirīgi, tāpēc uz tiem nevar attiecināt vienotu formulu, vēsta izdevums “Popular Science”.

Vetārsti uzsver, ka izmēros lielāki dzīvnieki dzīvo īsākus mūžus nekā mazāki.

Kaķi savos izmēros būtiski neatšķiras, tāpēc uz tiem vēl varētu attiecināt kādu vienotu formulu, savukārt suņu gadījumā šī pieeja pilnīgi nedarbojas, jo atšķirības izmērā starp dažādām suņu šķirnēm mēdz būt visai ievērojamas.

Septiņu “dzīvnieku gadu” mītu mūsdienas sagrauj arī tas, ka pēdējās desmitgadēs būtiski attīstījusies gan cilvēku, gan dzīvnieku veselības aprūpe, kas nozīmē, ka gan cilvēku, gan viņu četrkājaino draugu vidējais mūža ilgums ir palielinājies.

Saskaņā ar ASV Veterināro klīniku asociācijas metodoloģiju, suņu dzīvi var iedalīt septiņos posmos.

Pirmais – kucēna - posms - ilgst līdz 0,5 kalendārajiem gadiem. Otrais – juniora – posms ilgst no 0,5 līdz 0,75 gadiem, kam seko pieauguša suņa posms, kas ilgst līdz 6,5 gadiem.

Trešajā posmā suns ir pārstājis augt un ir pilnībā nobriedis.

Ceturtais posms ilgst no 6,5 līdz 9,75 gadiem – šajā posmā dzīvnieks jau ir nodzīvojis 50-75% sava prognozētā mūža.

Seniora posms ir no 9,75 līdz 13 gadiem – šajā periodā dzīvnieks izdzīvo pēdējos 25% prognozētā dzīves ilguma.

Savukārt pēdējais – geriatriskais – posms sākas pēc dzīvnieka 13.dzīves kalendārā gada. Dzīvnieki, kas nonākuši sājā posmā ir nodzīvojuši ilgāk par vidēji prognozēto mūžu.

Savukārt kaķu mūžu ASV vetārsti iedala sešos posmos.

Kaķēna posms ilgst dzīvnieka mūža pirmos sešus mēnešus.

Juniora posms ilgst no 0,5 līdz 3 gadiem.

Periodā starp 3 un 7 gadiem kaķis atrodas spēku pilnbriedā, bet nākamais – pilnīga brieduma – posms ilgst no 7 līdz 11 dzīvnieka mūža gadam.

11. līdz 15. kaķa dzīves gadi uzskatāmi par seniora periodu, savukārt pēdējais periods - geriatriskais posms sākas tad, kad kaķis ir kļuvis vecāks par 15 gadiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu