Rumānijas policija raida asaru gāzi uz protestētājiem pret korupciju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Rumānijas policija piektdien lietoja asaru gāzi un piparu aerosolu, lai Bukarestē izklīdinātu pretkorupcijas demonstrāciju, kurā desmitiem tūkstoši cilvēku aicināja kreiso valdību atkāpties.

Vietējie mediji ziņoja, ka demonstrācijā piedalījās no 30 000 līdz 50 000 cilvēku, tai skaitā daudzi ārzemēs dzīvojoši Rumānijas pilsoņi, kas bija ieradušies dzimtenē, lai paustu sašutumu par ierēdņu korupcijas līmeni.

VIDEO:

Pūlis skandēja "atkāpieties" un "zagļi", pulcējoties pilsētas centra laukumā pie galvenās valdības ēkas.

Simtiem protestētāju mēģināja izlauzties caur policijas kordonu, un policisti nemieru apspiešanas apģērbā atbildēja ar asaru gāzi un piparu aerosolu, atspiežot demonstrantus atpakaļ.

Apmēram 100 cilvēku bija nepieciešama mediķu palīdzība pēc gāzu saelpošanās, savukārt 10 policisti tika ievainoti ar mestiem akmeņiem un pudelēm, paziņoja ārkārtas situāciju dienesti.

Tūkstošiem cilvēku piedalījās demonstrācijās arī citās Rumānijas pilsētās, tai skaitā Klužā-Napokā, Sibiu un Timišoarā.

Jau ziņots, ka Rumānijas prezidents Klauss Johanniss jūlija sākumā atcēla no amata pretkorupcijas prokurori Lauru Kodrucu Keveši, izpildot valdības prasību.

Rumānijas Konstitucionālā tiesa maijā atzina, ka Johannisam jāatbalsta valdības prasība atlaist valsts augstāko korupcijas lietu prokurori Keveši. Johanniss bija atteicies atbalstīt prokurores atstādināšanu un aizstāvējis viņas paveikto darbu, taču tiesa secināja, ka prezidenta pilnvaras neatļauj viņam atteikt valdības prasību.

Kreisi centriskā valdība apsūdz Keveši konstitūcijas pārkāpšanā, bet prokurores atbalstītāji uzskata, ka viņa kļuvusi par upuri, jo izmeklē korupciju Rumānijas politiskajā elitē.

Keveši kā Nacionālās pretkorupcijas direkcijas (DNA) galvenā prokurore pēdējos gados ir palīdzējusi saukt pie atbildības daudzus korumpētus ierēdņus, tādejādi iemantojot ietekmīgus ienaidniekus. Daudzi no notiesātajiem ir valdošās Sociāldemokrātiskās partijas (PSD) biedri vai partijai tuvu stāvošas personas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu