"Monsanto" piespriests samaksāt 289 miljonus dolāru vēža slimniekam

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Zvērināto tiesa ASV Kalifornijas štata Sanfrancisko pilsētā piektdien nolēma, ka agroķīmijas firmai "Monsanto" ir jāsamaksā 289 miljoni ASV dolāru bijušajam dārzniekam, kurš saslimis ar vēzi pēdējā stadijā herbicīda "Roundup" lietošanas dēļ.

Zvērināto tiesa nolēma, ka firmai jāsamaksā 250 miljoni dolāru kā soda nauda par kaitējumu un vairāk nekā 39 miljoni dolāru kā kompensācija par kaitējumu Deveinam Džonsonam, kuram 2014.gadā 42 gadu vecumā tika diagnosticēta limfoma.

Džonsons ir viens no vairākiem simtiem vēža slimnieku, kuri iesūdzējuši tiesā "Monsanto", un zvērināto tiesas piektdienas lēmums var kļūt par precedentu citām lietām pret šo firmu.

Džonsona lieta tika izskatīta pirms pārējām, jo viņš mirst no vēža pēdējā stadijā.

Džonsons vaino savās ciešanās "Monsanto" ražoto "Roundup" un ir apsūdzējis firmu, ka tā slēpusi šī herbicīda bīstamību. "Monsanto" noliedz apsūdzības un apgalvo, ka šī herbicīda aktīvā sastāvdaļa glifosāts ir droša.

Džonsons, strādājot par dārznieku Sanfrancisko līča skolu rajonā, izsmidzināja "Roundup" un citu "Monsanto" produktu "Ranger Pro".

Brāzmaina vēja laikā smidzinātais herbicīds reizēm nokļuva viņam uz sejas. Vienreiz, kad saplīsa šļūtene, herbicīdā samirka viss viņa ķermenis.

Kad Džonsonam uz miesas radās izsitumi, viņš sazinājās ar firmu, bet netika brīdināts, ka "Roundup" var izraisīt vēzi, prāvā sacīja viņa advokāts.

Tiesnesis Vinss Čabrija jūlijā noraidīja "Monsanto" prasību izbeigt šo lietu. Firma apgalvoja, ka vairāk nekā 400 prasītāji nespēj pierādīt to, ka glifosāts izraisa ne-Hodžkina limfomu, kas skar leikocītus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu