Zviedrijas mācītāja: Lai baznīca atzītu viendzimuma laulības, tās jāatzīst arī sabiedrībā (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Lai baznīca atzītu viendzimuma laulības, ir svarīgi, ka arī sabiedrība atzīstu šādu savienību, aģentūrai LETA sacīja Zviedrijas baznīcas mācītāja Kristina Ļungrena.

Viņa norādīja, ka, lai baznīcas attieksme pret viendzimuma pāru laulībām mainītos, svarīgs arī sabiedrības noskaņojums. Arī Zviedrijā viendzimuma pāru laulāšanās baznīcā kļuva iespējama tikai tāpēc, ka valdība un sabiedrība sāka atzīt šādu savienību.

Pēc Ļungrenas paustā, Bībelē rakstītais nereti tiek nepareizi interpretēts. Iemeslus, lai attaisnotu savu nepatiku pret viendzimuma pāriem, Bībelē varot atrast, tomēr tikpat labi Bībelē varot atrast arī to, ka nav nekāda iemesla izturēties slikti pret cilvēkiem ar atšķirīgu seksuālo orientāciju. "Bībele apgalvo, ka drīkst sist cilvēkus, ka drīkst iet karā, bet tas nav iemesls, lai sāktu karu," uzsver mācītāja.

Arī Zviedrijas baznīcas mācītājs Johans Lundbijs norādīja, ka Bībelē teikts, ka augstākais likums ir mīlēt, un tieši šī atziņa ir visu noteikumu pamatā. "Un, ja cilvēks izmanto Bībeli, lai kādu izslēgtu, manuprāt, Dievam būs grūti piedot šādu rīcību," sacīja mācītājs.

Pēc viņa teiktā, patlaban cilvēki dzīvo pasaulē, kurā visiem māca no kaut kā baidīties, un kad cilvēki baidās viņi nav atvērti pārmaiņām. Šī iemesla dēļ, lai viendzimuma pāri tiktu pieņemti, sabiedrībai jājūtas droši, un tieši šī iemesla dēļ Zviedrija spējusi tikt tik tālu lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) tiesību jautājumos. "Šajos jautājumos ir vieglāk virzīties uz priekšu, kad cilvēki valstī jūtas droši," atzīst mācītājs.

Viendzimuma pāru laulības kritizētāji nereti norāda, ka šāda savienība nav atzīstama, jo tajā nav iespējams radīt bērnus, savukārt mācītāja Ļungrena norāda, ka ģimenes var ieņemt dažādas formas, tostarp ar bērniem vai bez. Viņa piebilda, ka ir pāri, kas vēlas bērnu, kas nevēlas tos vai nevar tikt pie bērniņiem, tomēr, salaulājot divus cilvēkus, tiem netiek uzlikts par pienākumu radīt bērnus.

Vienlaikus mācītājs Lundbijs sacīja, ka pasaulē ir tik daudz bērnu bez vecākiem, tāpēc viņš neredz iemeslu, kāpēc diviem pieaugušiem cilvēkiem, kuri mīl viens otru, nevarētu ļaut rūpēties par šiem bērniem. "Visai sabiedrībai ir jādomā par to, kā rūpēties par bērniem," sacīja mācītājs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu