Vecumniekos plāno atvērt makulatūras pārstrādes cehu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Vecumnieku bijušā dzelzsbetona kombināta ēkā plānots atvērt makulatūras pārstrādes un papīrmasas ražotni, informēja Vecumnieku novada pašvaldībā.

Domes deputāti vienbalsīgi nobalsojuši par atbalstu projekta sākšanai. Līdz ar domes akceptu jaunās ražotnes īpašnieki - SIA "Novum Iter" varēs iesniegt pieteikumu Valsts vides dienestā (VVD), lai saņemtu vajadzīgās atļaujas.

Ražotnes pārstāvji Aļesja Filozofoviča un Jevgēnijs Kacs klāstījuši, ka pārstrādei makulatūra galvenokārt tiks vesta no ziemeļvalstīm. Speciāli iegādātās un uzstādītās iekārtās pārstrādās tikai pilnīgi tīrus labas kvalitātes papīra atgriezumus, kam nav saskarsmes ar pārtiku, ķīmiskām vielām vai krāsvielām. Pārstrādes metode esot inovatīva, Baltijā tāda ražotne būšot pirmā. Pārstrādes procesā atdalīs rupjāko frakciju un smalkākās daļas ar 50% ūdens pievienošanu pārvērtīs papīrmasā, kas tiks piegādāta papīra ražošanas uzņēmumiem.

Uzņēmuma pārstāvji uzsvēruši, ka pārstrādes procesā neizmantos ķīmiju, bet tikai mehānisku tīrīšanu, tāpēc ražošana notiek bez notekūdeņiem. Tāpat nebūšot ne smakas, ne trokšņa emisijas.

"Ritēs slēgts process ēkā zem jumta, kas nekaitē videi," skaidrojusi Filozofoviča.

Iekārtu jauda ir 43 tonnas papīrmasas diennaktī, bet sākumā apjoms būs 30 tonnas jeb četras kravas mašīnas. Plānots, ka ražotnē būs 30 darba vietas. Ražošanu plānots sākt līdz gada beigām, jo patlaban tiek uzstādītas atvestās iekārtas. Uzņēmumam jāsaņem noteiktas kategorijas vides piesārņojuma atļauja, tāpēc VVD rīkos ietekmes uz vidi novērtējumu. Tā gaitā paredzēta sabiedriskā apspriešana un saskaņošana ar kaimiņu īpašumu saimniekiem.

"Firmas.lv" dati liecina, ka "Novum Iter" pieder Kacam un pērn strādājusi ar 47 529 eiro peļņu un 22 493 zaudējumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu