IKEA veiksmes formula: "dari pats", zemas cenas un veikals-labirints

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Uzņēmums, ko 40. gados atklāja zviedru pusaudzis, vairāku gadu desmitu laikā kļuva par globāli pazīstamu zīmolu un lielāko mēbeļu mazumtirgotāju pasaulē. Gaidot Latvijā pirmā IKEA veikala atvēršanu 30.augustā, mēģinām noskaidrot - kāda ir IKEA "veiksmes formula"?

Kāpēc IKEA ir tik populārs?

IKEA revolucionārais modelis - ražot mēbeles, ko pircēji var viegli salikt paši savās mājās, - tika izdomāts 1956. gadā, kad kāds darbinieks ierosināja, ka galda kājas varētu noņemt, lai galdu būtu vieglāk iekraut automašīnā. Izmantojot šādu principu, IKEA savus produktus pārdod ar salikšanas pamācībām un nepieciešamajiem savienojumiem un rīkiem.

"IKEA veiksmes stāsta pamatā ir tās vienkāršā, pārdomātā dizaina valoda," raidorganizācijai DW stāsta produktu dizaina profesors Volkers Albuss. "Mēbeles ir ļoti viegli salikt, un tās pats vari aizvest mājās. Un tas viss - par ļoti pieejamu cenu."

Lai arī uzņēmums, visticamāk, 50. gados par to nemaz neaizdomājās, zinātnieki kopš tā laika izpētījuši, kāpēc pircējiem patīk pašiem salikt mēbeles - izrādās, produktu aptaustīšana psiholoģiski piešķir tiem lielāku vērtību, raksta raidorganizācija BBC. Turklāt paša "radīta" mēbele sniedz lielāku gandarījumu un prieku par pirkumu. Salikumā ar demokrātiskajām cenām veidojas IKEA "veiksmes formula".

IKEA biznesa modelis ļauj "cilvēkiem ar ierobežotiem ienākumiem iekārtot savus mājokļus kā bagātniekiem", intervijā "The Economist" norādīja bijušais "IKEA Group" vadītājs Mikaels Olsons.

Vēl viens IKEA veiksmes pamatakmens ir pārdomātais veikalu iekārtojums - apļveida iekārtojums, kas pircējus ved vienā virzienā cauri dažādām nodaļām. Negribot aizmirst kādu noskatītu preci, pircēji mēdz groziņā ielikt vairāk preču, nekā sākumā plānojuši, norāda BBC.

Izvēlētā stratēģija darbojas. IKEA vismaz kopš 2008.gada ir lielākais mēbeļu mazumtirgotājs pasaulē. 

Atskats IKEA vēsturē

Šogad 91 gada vecumā mūžībā aizgājušais Ingvars Kamprads 1943. gadā reģistrēja uzņēmumu ar nosaukumu IKEA. Sākumā uzņēmums pārdeva pildspalvas, naudasmakus, zeķes un citus niekus, taču piecus gadus pēc dibināšanas tā piedāvājumā parādījās mēbeles.

"Es biju 17 gadus vecs, kad nodibināju uzņēmumu. Es to uztvēru ļoti nopietni. Tā dēļ es zaudēju daļu jaunības," 2007.gada intervijā stāsta Kamprads. "Atšķirībā no citiem puišiem skolā vai armijā, es negāju dejot katru nedēļas nogali."

Tas atmaksājās - tagad IKEA ieņēmumi ir apmēram 36 miljardi eiro gadā, norāda DW. Kamprads kļuva par miljardieri.

Pirmais IKEA veikals tika atklāts vien 1958.gadā. Gadu desmitu laikā IKEA izdevās kļūt par vienu no pazīstamākajiem un pelnošākajiem zīmoliem pasaulē, kura katalogs ierindojams starp pasaules populārākajiem iespiestajiem izdevumiem, kas daudz neatpaliek no Bībeles. Patlaban ik gadu tiek izdoti 250 miljoni IKEA kataloga eksemplāru vairāk nekā 50 valstīs un 30 valodās.

Pašlaik 50 pasaules valstīs darbojas 410 IKEA veikalu.

Tiesa gan, uzņēmums nav izticis bez skandāliem. Pagājušā gada nogalē Eiropas Komisija (EK) paziņoja, ka sākusi padziļinātu izmeklēšanu saistībā ar IKEA nodokļu norunām Nīderlandē, ko uzņēmums varētu būt izmantojis, lai samazinātu nodokļu izdevumus par veikalu ieņēmumiem visā pasaulē - iespējams, pat miljarda eiro apmērā. "IKEA Group" vadītājs Jespers Brodins atbildējis, ka IKEA godīgi maksājot nodokļus.

Jaunākie IKEA klienti - indieši

IKEA veikali atrodami daudzviet pasaulē - kā Skandināvijā, tā arī Eiropas kontinentālajā daļā, Vidējos Austrumos, Āzijā un Āfrikā. Šomēnes durvis vēra pirmais IKEA veikals Indijā.

Paplašinoties lielu lomu spēlē produktu cenas. Indijā vidējā mēnešalga ir mazāka nekā 150 eiro. Jaunatklātajā IKEA veikalā Haidarābādu pārdošanā ir apmēram 1000 preču, kas maksā mazāk nekā 200 rūpijas jeb 2,5 eiro, vēsta raidorganizācija CNN.

Tā kā daudzi indieši pieraduši pasūtīt mēbeles pie vietējiem galdniekiem, jaunajā veikalā pieņemti 150 darbinieki, kas pircējiem palīdz salikt mēbeles.

Lai arī IKEA jau apmēram 30 gadus no Indijas iepirka materiālus, valstī uz ārvalstu investīcijām attiecās stingri ierobežojumi, kas traucēja tur atvērt veikalus. Taču tagad, kad noteikumi kļuvuši pielaidīgāki, tiek plānota jaunu veikalu atklāšana Mumbajā, Bengalūru un ārpus Ņūdeli. 

IKEA ienāk Latvijā

30.augustā IKEA veikals tiks atklāts arī Latvijā - Biķeru ielā 2, Dreiliņos, Stopiņu novadā.

Tā platība ir 34 500 kvadrātmetru, bet veikala teritorija kopumā aizņem 10 hektāru. Uzņēmuma pārstāvji sola, ka veikala piedāvājumā būšot gandrīz 8000 dažādu preču.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu