Pētījums: nikni cilvēki krietni pārvērtē savas intelektuālās spējas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja tu pazīsti kādu, kurš visu laiku ir dusmīgs un neapmierināts, tad tev, iespējams, patiks šis pētnieku atklājums: šie cilvēki bieži nav nemaz tik gudri kā paši uzskata.

Pētniekiem šāds secinājums radies, jo dusmas atšķirībā no citām emocijām, šķiet, liek cilvēkiem pārvērtēt savu intelekta līmeni. Tā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Intelligence”.

“Dusmas krietni atšķiras no citām emocijām, piemēram, skumjām, melanholijas vai depresijas,” izdevumam “PsyPost” atklāja Varšavas universitātes psihologs un pētījuma autors Marcins Zajenkovskis (Marcin Zajenkowski).

Iepriekšējos pētījumos jau noskaidrots, ka dusmas ir neparasta negatīva emocija, kas nereti tiek saistīta ar pozitīvām rakstura īpašībām, piemēram, optimismu. Tomēr tas, kā straujš raksturs un niknums korelē ar cilvēka intelekta līmeni, līdz šim nebija skaidrs.

Lai pārbaudītu, vai nikni cilvēki patiešām pārvērtē savas intelekta spējas, Zajenkovskis ar kolēģiem aptaujāja vairāk nekā 520 Varšavas studentus. Visiem pētījuma dalībniekiem bija jāatbild uz jautājumiem, cik bieži un ātri tie mēdz sadusmoties. Pēc tam studentiem bija pašiem jānovērtē savas intelekta spējas un jāiziet inteliģences tests.

Kopumā izrādījās, ka studenti ar tendenci ātrāk aizsvilties pārvērtē savas intelektuālās spējas. Savukārt tie studenti, kas cieš no melanholijas un depresijas, savas intelektuālēs spējas bieži novērtēja par zemu.

Nav nekāds pārsteigums, ka tieši narcisisms ir atslēgas faktors, kas liek cilvēkiem pārvērtēt savas intelektuālās spējas. Šī rakstura īpašība ir raksturīga tieši ātras dabas cilvēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu