Rūpnīcu šiks un mājīguma apvienojums – industriālais dizains (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Dažam, izdzirdot vārdu salikumu “industriālais interjera dizains”, pār kauliem pārskrietu šermuļi. Patiesi – industriālais dizains ir visai drosmīgs interjera dizaina stils, kas ne visiem derēs, tomēr šādā veidā iekārtots mājoklis būs ne tikai unikāls, bet arī mājīgs. Arvien vairāk jauniešu savos mājokļos cenšas panākt industriālo dizainu, kas mudina interjera dizainerus domāt, ka šāds stils neizzudīs vēl gadu gadiem.

Industriālais interjera dizains nav mūsdienu izgudrojums. Tas ir radies 19. gadsimtā līdz ar industrializāciju, kad pilsētās cita pēc citas radās jaunas rūpnīcas. Taču jau tolaik parādījās arī pirmās pamestās rūpnīcas, kuras lieti izmantoja mākslinieki, arhitekti, mūziķi un citi radošo profesiju pārstāvji, kas plašajās telpās ar iespaidīgo akustiku un citām labām īpašībām ierīkoja studijas un mēģinājumu zāles.

Šodien industriālais stils ir aktuāls tieši dzīvošanai paredzētu platību iekārtošanā. Neatkarīgi no tā, vai dzīvoklis ir ieturēts modernā vai veclaicīgā stilā, industriālas detaļas, piemēram, atsegtas ķieģeļu sienas, metāla elementi, caurules, līstes un raupjie koka dēļi piešķir dzīvoklim savdabīgu un modernu akcentu.

Industriāla dizaina iekārtojums visbiežāk ir manāms Loft tipa dzīvokļos atjaunotu fabriku un rūpnīcu augšējos stāvos, kur saglabāti tā laika elementi. Šāda tipa dzīvokļiem ir raksturīgi lieli logi, metāla sastatnes, koka sijas, manāmas caurules, cementa grīda virtuvēs un cementa  sienu virsma, nevienmērīgi griesti un citas nianses. Tomēr arī parastu daudzstāvu ēku dzīvokļos ir iespējams ieviest industriālu noskaņu ar dažādu būvniecības risinājumu palīdzību, materiāliem, iekārtojumu.

Kas dzīvoklim piešķir industriālu gaisotni?

Kokmateriāli, kurus apskādējis laika zobs

Koka grīda vai mēbeles, kuras apbružājuši skarbie fabrikas apstākļi, ir teju industriālisma pazīšanas zīme – tās konkrētajai telpai piešķir siltumu un nostalģisku atmosfēru. Lai iegūtu šādu izskatu, iegādājies jau lietotus kokmateriālus krāmu tirdziņā, vietējā kokzāģētavā vai sludinājumu portālā. Izveido no vecajiem dēļiem koka paneļu sienu vai pat izmanto to virtuves salas, durvju un grīdas veidošanā, apliec tos ap logu rāmjiem vai izveido no tiem galdus.

Būvniecības sistēmas

Rūpnīcās atsegtas caurules vai vadi nav retums – tā kā šīs vietas bija paredzētas darbam nevis dzīvošanai, tolaik nebija jēgas tās slēpt aiz sienām vai ģipša plāksnēm. Vairumā dzīvokļu caurules ir paslēptas, taču no caurulēm ir iespējams izveidot unikālas galda kājas, mēteļu pakaramo vai plauktu rāmjus. Ja mājoklī ir atsegtas vecās caurules no padomju laikiem, tām var noņemt krāsu, līdz atsedzas oriģinālais cauruļu krāsojums, bet sienas nokrāsot baltos toņos, kas izceltu cauruļu metālisko toni un radītu telpai industriālisma šarmu.

Atsegtie ķieģeļi

Tā kā industriālisms nāk no ASV, modē ir ķieģeļu sienas – 19. un 20. gadsimtā fabriku būvniecībā plaši izmantoja sarkanus māla ķieģeļus. Tie izceļas ar izturību pret dažādiem laikapstākļiem un temperatūras maiņām. Arī Latvijas pilsētu mājās aiz sienām slēpjas ķieģeļi, kurus, ja labi grib, var atsegt un panākt industriālisma garu. Taču pastāv arī otrs variants - ķieģeļu imitācijas vai pašas sienas papildināšana ar vēl vienu ķieģeļu sienu. Lai arī otrais variants samazinās telpas apjomu par 10 centimetriem, tomēr sienas pabiezināšana garantēs augstāku temperatūru telpās ziemā un labāku skaņas izolāciju. Ja nevēlies ar ķieģeļiem noklāt veselu sienu, tos var izmantot virtuves sienai vai ap kamīnu.

Apgaismojums

Industriāla dzīvokļa vizītkarte pavisam noteikti ir arī apgaismojuma un gaismekļu izvēle, proti, šeit iederas metāla vai stikla lampu abažūri, atsegtas spuldzes un metāla režģi. Mūsdienās vairāki lampu ražotāji koncentrējas tieši uz šādu gaismekļu ražošanu – teju jebkurā veikalā ir pieejamas spuldzes ar savītu kvēldiegu, bet lampu abažūri pārsvarā tiek ražoti no stikla, metāla vai vismaz ir ar metāliskas krāsas plastmasas virsmu.

Betons un cements

Cementu un betonu plaši izmanto rūpnīcās – gan grīdām, gan sienām, gan arī darba virsmām. Tā kā šis materiāls ir ciets, izturīgs un arī ekonomisks, dažviet cements ir manāms pat uz visām četrām sienām. Mūsdienās cements uz sienām nav pārāk iecienīts materiāls, taču to var integrēt mājas interjerā – arvien populārākas kļūst cementētas virtuves virsmas, darba galdi, puķupodi, lampu statīvi un arī palodzes.

Tērauds

Arī tēraudu plaši izmantoja rūpnīcu interjerā – no tā izgatavoja kolonnas, troses un dažādus stiprinājumus. Mājas iekārtojumā paliec pie vienkāršiem tērauda aksesuāriem un mēbelēm – jo lakoniskākas ir mēbeļu virsmas, jo industriālāks ir mājas interjers.

Mēbeles ar otro dzīvi

Industriālā dizainā iederēsies mēbeles, kuras iepriekšējā dzīvē bija paredzētas pavisam citam mērķim, piemēram, motori, darbarīki, metāla grozi vai caurules. Izveido no vecajiem rīkiem kičīgu mēbeli, apvienojot to ar stikla plāksnēm vai koka dēļiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu