Iespējamā misija – paklāja tīrīšana

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Neviens mājoklis nav pasargāts no izlijušas kafijas, vīna vai arī apavu ienēsātiem traipiem. Šie traipi ir tīrais nieks, ja runa ir par flīzēm vai koka grīdu, taču ar paklājiem ir cits stāsts. Paklāji mēdz būt kā magnēts suņu un kaķu spalvām, uz tiem kafijas, eļļas, dubļu, vīna vai pat dzīvnieku nedarbu traipi tikpat kā nemazgājas ārā arī pēc kārtīgas beršanas.

Izmazgā ar trauku mazgājamo līdzekli

Ņem talkā divas tukšas pudeles ar izsmidzinātāja uzgali. Vienu piepildi ar ūdeni, bet otrā sajauc ēdamkaroti maiga trauku mazgājamā līdzekļa un vienu glāzi silta ūdens. Uzsmidzini ziepjaino maisījumu uz tīras, kokvilnas lupatiņas un maigi, pulsējošām kustībām paberzē traipus uz paklāja – ņem vērā, ka paklāju nevajadzētu intensīvi berzt un kasīt. Tiklīdz traips pazūd, ar sauso lupatas daļu mēģini nosusināt samitrināto vietu paklājā. Pēc tam uz citas tīras lupatas uzsmidzini auksto ūdeni un ar to mēģini notīrīt ziepju paliekas no paklāja, pēc tam visu nosusini ar sausu lupatu. Ja paklājs vēl aizvien ir mitrs, vari uz mitruma plankuma uzklāt vairākas kārtas papīra dvieļu un atstāt tos tur uz visu nakti – papīra salvetes vienmērīgi uzsūks lieko mitrumu. No rīta noņem papīra dvieļus un ar pirkstiem paberzē paklāju, lai tā uzkārsums atkal ieņemtu iepriekšējo formu. Ja traips tīrīšanai nav padevies, procesu atkārto.

Foto: Pixabay

Atsvaidzini galvenās “takas”

Ja visu grīdu klāj paklāji, ar pagarākiem paklājiem nosedz vietas, pa kurām bieži vien staigā mājinieki. Savukārt lielajās tīrīšanas dienās garos paklāju liec veļas mašīnā, bet grīdas segumu kārtīgi izsūc ar putekļusūcēju. Paklāju tīri ar speciāliem pulverveida tīrīšanas līdzekļiem.

Atstāj netīrumus ārpusē

Ievies mājās baskāju likumu un neļauj mājiniekiem staigāt pa paklāju ar apaviem. Iegādājies papildu čības, kuras aizdot ciemiņiem, bet priekštelpā pie ārdurvīm noliec apavu plauktiņu, kas viesiem un mājas iedzīvotājiem atgādinās novilkt apavus. Priekštelpas skapī glabā slotu, ar kuru saslaucīt gružus, kas sakrājas uz un zem apavu paklājiņa. Noliec paklājiņu pie ārdurvīm gan iekšpusē, ārpusē.

Foto: Unsplash

Iztīri apavu paklājiņus

Iekštelpu paklājiņi var apturēt netīrumu ievazāšanu telpās tikai tad, ja tie paši ir tīri. Dažus paklājiņus drīkst mazgāt veļasmašīnā un žāvēt veļas žāvētājā vieglā un saudzīgā režīmā, taču to tīrīšanai var izlīdzēties tikai ar putekļusūcēju. Ņem vērā – ja paklājiņa tīrīšanai izmanto tikai putekļusūcēju, izsūkt vajag no abām pusēm. Lai ātri atsvaidzinātu paklāju, to var arī kārtīgi izpurināt pagalmā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu