Polijā par pēcpuses atkailināšanu bijušajā nāves nometnē aiztur izraēliešu jaunieti (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Polijas policija pirmdien paziņoja, ka ir aizturējusi izraēliešu jaunieti, kurš, kā tas bijis redzams novērošanas kameru ierakstos, bijušajā nacistiskās Vācijas nāves nometnē Maidanekā atkailinājis savu pēcpusi.

17 gadus vecais jaunietis, kurš kopā ar citiem Izraēlas viesiem apmeklējis nometnes vietu netālu no Ļubļinas, "novilka bikses un pagrieza dibenu pret nometnes barakām", pavēstīja vietējās policijas pārstāvis sakariem ar presi Andžejs Fijoleks.

Policija informējusi jaunieti, ka viņam tiks izvirzītas apsūdzības par "pieminekļa vai memoriāla apgānīšanu" - pārkāpumu, par ko var tikt piespriests naudassods vai cietumsods.

"Viņš atzinās nodarījumā un sacīja, ka ir ar mieru saņemt sodu," sacīja Fijoleks.

Pirms došanās uz Izraēlu jaunietis samaksājis 1000 zlotu (230 eiro), kas viņam tobrīd bijuši, kā daļu no naudassoda.

Nometnes vietā izveidotā muzeja vadība ziņu aģentūrai AFP apliecināja, ka "stingri nosoda šo nepiedienīgo un pretīgo izdarību".

Nacistiskā Vācija šo nometni okupētajā Polijā izveidoja 1941.gadā, un tā pastāvēja līdz 1944.gadam.

Nometnē dzīvību zaudēja ceturtdaļmiljons cilvēku, arī vairāk nekā 100 000 ebreju, liecina poļu vēsturnieku aplēses.

Ik gadu vairāki simti tūkstošu cilvēku apmeklē nacistiskās Vācijas okupētajā Polijā savulaik izveidoto nāves nometņu vietas.

Martā kādam izraēliešu padsmitniekam par urinēšanu Aušvicā-Birkenavā lielākās nometnes vietā tika piespriests 1200 eiro naudassods.

Polijas tiesa pērn piesprieda cietumsodu kādas pretkara akcijas organizētājiem, kuras gaitā kāds desmits cilvēku Aušvicā-Birkenavā izmetās kaili, bet viens no akcijas dalībniekiem nokāva jēru.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu