Partijas sola samazināt tiesvedību ilgumu un atcelt iespēju pārsūdzēt tiesas spriedumus korupcijas un pedofilijas lietās (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Saeimas vēlēšanās startējošās partijas tieslietu sistēmas uzlabošanai sola būtiski samazināt tiesvedību ilgumu, atsevišķās krimināllietās atcelt iespēju pārsūdzēt tiesas spriedumu, kā arī veikt vispārēju tieslietu jomas modernizāciju, liecina aģentūras LETA apkopojums par partiju 4000 zīmju programmām.

Jaunā konservatīvā partija savā saīsinātajā priekšvēlēšanu programmā sola apvienot Tieslietu un Iekšlietu ministrijas, kā arī veidot efektīvu tiesu sistēmu. Partija arī sola izveidot specializētu tiesu komercstrīdu, ekonomisko un finanšu noziegumu izskatīšanai.

Savukārt partija "Par alternatīvu" aicina ieviest atklātus vienlīmeņa procesus lietās par korupciju un pedofiliju pēc paātrinātām procedūrām un ar pilnu īpašuma konfiskāciju, kā arī bez iespējas pārsūdzēt pirmās instances spriedumus apelācijas vai kasācijas kārtībā.

Partija "KPV LV" 4000 zīmju programmā norādījusi, ka tā vēlās reformēt Latvijas tieslietu sistēmu, lai jebkura tiesvedība Latvijā tiktu pabeigta gada laikā.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK saviem vēlētājiem sola turpināt modernizēt un attīstīt tieslietu un iekšlietu jomu, kā arī paaugstināt kvalifikācijas un atbildības kritērijus tiesnešiem, prokuroriem, policistiem un citām amatpersonām.

Partijas "Saskaņa" saīsinātajā priekšvēlēšanu programmā nav norādīts, ko tieši partija vēlētos mainīt vai uzlabot tieslietu sistēmā. Nekas par tieslietu jomu nav minēts arī partiju "No sirds Latvijai" (NSL), "Latvijas krievu savienība" un "Progresīvie" 4000 zīmju priekšvēlēšanu programmās.

Savā padziļinātajā programmā NSL sola paredzēt tiesu sistēmai piederīgo personu ieinteresētību un reālu atbildību par katra procesa ātru un efektīvu rezultātu, kā arī tiesu varas neatkarības respektēšanu, novēršot patvaļu un visatļautību.

Savukārt "Progresīvie" savā padziļinātajā programmā norāda, ka plāno reformēt tiesu sistēmu, ieviešot specializētās tiesas. Tāpat partija vēlās ieviest progresīvo sodu sistēmu, kurā piemērotie sodi atkarīgi no faktiskā ienākumu līmeņa, piešķirot iestādēm un tiesām pilnvaras vērtēt personas faktiskos ienākumus un attiecīgi piespriežamo sodu. "Progresīvie" arī vēlas atteikties no iespējas personas atbrīvot no apcietinājuma pret drošības naudu.

Zaļo un zemnieku savienība sola palielināt par korupcijas apkarošanu atbildīgo iestāžu un tiesu sistēmu rīcībspēju. Apvienība "Attīstībai/Par!" sola savlaicīgu tiesu, kurā nav nesodāmu cilvēku, kā arī ir spēcīgi un neatkarīgi tiesībsargi. Latvijas Reģionu apvienība turpretim sola drošību uzraugošu iestāžu revīziju un racionālu valsts līdzekļu izmantošanu.

Partija "Jaunā Vienotība" sola publiskot materiālus sabiedrībai nozīmīgos kriminālprocesos, kuros iesaistītas valsts amatpersonas. Tāpat partija sola panākt situāciju, kad lietas tiek iztiesātas divu gadu laikā. "Jaunā Vienotība" arī sola atvērt tirgu starptautiskiem speciālistiem maksātnespējas administrēšanā.

Partija "LSDSP/KDS/GKL" sola maksātnespējas procesa administratoru un tiesu izpildītāju institūcijas iekļaut Tieslietu ministrijas sastāvā kā departamentus.

Partija "Latviešu nacionālisti" 4000 zīmju programmā norādījusi, ka vēlas Satversmē noteikt nacionālo tiesību normu prioritāti pār starptautiskajām. Partija arī vēlas Latvijā ieviest zvērināto tiesas un vēlēt tiesnešus uz deviņiem gadiem.

Savukārt "Latvijas Centriskā partija" savā saīsinātajā programmā ir vienkārši norādījusi - "vienlīdzība likuma priekšā".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu