Kāpēc daži cilvēki ir kreiļi? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Bioloģiska īpatnība, kas liek būt kreiļiem, ir ietekmējusi aptuveni 10 procentus pasaules iedzīvotāju. Kāpēc tā notiek?

Kā raksta "Newsweek", pēdējo dažu desmitu gadu laikā ir veikti vairāki pētījumi, kuros ir pierādīta hipotēze, ka tas, kura būs cilvēka vadošā ķermeņa puse, noskaidrojas jau pirms cilvēka dzimšanas. Piemēram, kādā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”, rakstīts, ka vadošās ķermeņa puses definēšanās auglim notiek 18. nedēļā pēc tā ieņemšanas. Savukārt citos pētījumos zinātnieki lēš, ka tas notiek jau pēc 13 augļa attīstības nedēļām.

Tomēr iemesli, kāpēc daži cilvēki attīstās par kreiļiem, joprojām ir miglā tīti. Ilgi tika uzskatīts, ka pie vainas ir ģenētiskas atšķirības starp labo un kreiso smadzeņu puslodi, tomēr jaunākajos pētījumos tiek izvirzītas alternatīvas hipotēzes.

Piemēram, pētījumā, kas 2017. gadā publicēts zinātniskajā žurnālā “eLife”, piedāvāta ideja, ka vadošo ķermeņa pusi determinē muguras smadzeņu asimetrija. Roku un plaukstu kustības kontrolē smadzenes, kas sūta signālu muguras smadzenēm, kas savukārt šo signālu pārvērš rokas kustībā. Ņemot vērā, ka galvas smadzenes augļa attīstības sākumposmā nav savienotas ar muguras smadzenēm, bet vadošā ķermeņa puse noskaidrojas tieši tajā posmā, zinātnieki pieņem, ka atbildīgas par to drīzāk ir muguras, nevis galvas smadzenes.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu