Kas liedz Laimai Vaikulei uzstāties Krimā? (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēdējo dienu laikā Krievijas mediji un kolēģi burtiski "noēduši" latviešu dziedātāju Laimu Vaikuli par izteikumiem, ka viņa ne par kādu honorāru neuzstātos Krimā. Viņas argumentos, ka eiropiešiem tas aizliegts, neviens neklausās. Kas dziedātājai draudētu gadījumā, ja viņa tomēr dotos uz Krievijas anektēto pussalu?

Latvija, tāpat kā visas pārējās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, Krievijas un Ukrainas strīdā par Krimu atbalsta Ukrainas pozīciju. Latvijas Republikas oficiālā nostāja - Krievija nelikumīgi anektēja Krimu. Tāpēc nav nekāds pārsteigums, ka latvieši mudināti neapmeklēt Krimas pussalu.

Latvijas Ārlietu ministrijas mājaslapā Latvijas iedzīvotāji aicināti atturēties no braucieniem uz Krimu, kā iemeslu minot saspringto drošības situāciju Luhanskas un Doņeckas apgabalā, kā arī to, ka šajos apstākļos ceļotājiem nav iespējams nodrošināt konsulāro palīdzību.

"Saskaņā ar Latvijas nostāju Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes jautājumos Krimas Autonomā Republika tiek atzīta par neatņemamu Ukrainas sastāvdaļu, tāpēc ministrija aicina Latvijas iedzīvotājus nepiedalīties starptautiskos sporta un kultūras pasākumos, kurus prettiesiski anektētajā Ukrainas teritorijā Krimā organizē Krievijas Federācija," uzsvērts ministrijas mājaslapā.

Ieceļot Krimā atļauts tikai caur Ukrainas robežkontroles punktiem, likumos noteiktajā kārtībā saņemot īpašu Ukrainas varas iestāžu atļauju.

Savukārt par neatļautu Ukrainas robežas šķērsošanu, ierodoties Krimā, var iestāties likumā noteiktā atbildība, tai skaitā aizliegums turpmāk ieceļot Ukrainā.

Iespējams arī mazāk bargs soda mērs - naudassods.

Ārlietu ministrijas mājaslapā norādīts, ka pašreizējiem brīdinājumiem esot ieteikuma raksturs un tie nav pretrunā ar Satversmes 98.pantu par tiesībām brīvi izbraukt no Latvijas. Pagaidām par došanos uz Krimu cietumsods nevienam nav piespriests. Taču saprotams, ka sekas var būt nepatīkamas, īpaši tas attiecas uz publiskām personām. Piemēram, pirms diviem gadiem Latvijas Zēģelētāju savienības sportistam Jānim Preisam netika piešķirta valsts prēmija, jo viņš bija piedalījies Krievijas rīkotās sacensībās Krimā.

Tādiem sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem kā Laima Vaikule nav iespējas paslepus iebraukt Krimā caur Krieviju, jo tad uzreiz nonāktu Ukrainas robežsardzes redzeslokā. Tādējādi Krievijā iemīļoti latviešu izpildītāji nonāk nepatīkamā situācijā: nebrauc uz Krimu - esi sliktais Krievijā; aizbrauc uz Krimu - esi sliktais Latvijā. Izvairīties no jautājumiem par uzstāšanos Krimā - vienīgā iespēja apiet šo tēmu, lai varētu turpināt priecēt savus klausītājus.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu