Vai augļus un dārzeņus pirms ēšanas tiešām ir jēga mazgāt?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Noteikti tavi vecāki, ārsti vai veselības eksperti ir tev kādreiz teikuši, ka augļi pirms ēšanas ir jānomazgā, lai izvairītos no mikrobiem, kas var izraisīt dažādas kaites. Tomēr vai ābola palikšanai zem ūdens strūklas uz dažām sekundēm tiešām ir jēga?

Līdzīgi kā ar saaukstēšanos, no kuras it kā var izvairīties, pēc iespējas siltāk saģērbjoties, vai ar artrītu, ko it kā izraisa locītavu krakšķināšana (tie visi ir mīti), arī augļa nomazgāšanas process pirms ēšanas, lai izvairītos no slimībām, pieprasa rūpīgāku analīzi. Kas zina – varbūt tā ir ūdens kompāniju radīta sazvērestību teorija?

Protams, protams – ir skaidrs, ka augļu un dārzeņu nomazgāšana pirms ēšanas ir nepieciešama. Tā cilvēks var izvairīties, piemēram, no infekcijas ar norovīrusu, kura simptomi ir slikta dūša, vemšana, sāpes vēderā un caureja.

Eksperti ir vienisprātis, ka augļu un dārzeņu nomazgāšana šajā ziņā ir vitāli nepieciešama.

“Iedomājieties, piemēram, sīpollokus. Tie ir kā mazi salmiņi, kuros viegli var iekļūt zeme. Sīpollokus nomazgājot, cilvēks var izvairīties no bīstamām infekcijām,” komentēja pārtikas un veselības eksperts Drū Patersons (Drew Patterson).

Kā rakstīts izdevumā "Men's Health US", zeme ir tikai viens no veidiem, kā uz augļa vai dārzeņa var nonākt bīstami mikroorganismi. Iedomājies, cik daudzas rokas apgrābsta augli, pirms tas nonāk uz tava pusdienu galda. Maz ticams, ka visi šie cilvēki pēc tualetes apmeklējuma rūpīgi nomazgā rokas. Tāpēc atkal – augli vai dārzeni pirms ēšanas vajag nomazgāt.

Tomēr ir skaidrs, ka inficēties ar dažādām slimībām var arī pēc tam, kad auglis vai dārzenis ir nomazgāts, jo tā var tikt vaļā no dažām nejaukām baktērijām, tomēr ne visām.

“Ja uz augļa vai dārzeņa ir kaitīgās baktērijas un tu to nomazgā zem auksta ūdens strūklas, tu vari atbrīvoties no dažām baktērijām, tomēr auksts ūdens nenoskalo visas baktērijas. Tieši tajā slēpjas problēma,” izdevumam “Live Science” 2010. gadā skaidroja ASV zemkopības departamenta pārstāvis Brendans Nimira (Brendan Niemira).

Ja tavi salāti ir inficēti, piemēram, ar zarnu nūjiņām, ātra salātu apmazgāšana lielu labumu nesniegs. 2017. gadā veiktā pētījumā zinātnieki centās salātlapas atbrīvot no zarnu nūjiņām. Lai arī tiem izdevās samazināt kaitīgo baktēriju skaitu, tomēr no visām zarnu nūjiņām tikt vaļā neizdevās.

Turklāt – ja augļa vai dārzeņa virsma ir ieplaisājusi vai poraina, tad nekāda apmazgāšana noteikti nelīdzēs.

Kādi ir secinājumi? Protams, taviem vecākiem bija taisnība – augļu un dārzeņu nomazgāšana pirms ēšanas ir ļoti svarīga. Pat tad, ja joprojām pastāv risks inficēties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu