Kaspersky Lab dati: katru mēnesi pazūd aptuveni 23 tūkstoši ierīču

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Klāt atvaļinājumu laiks, un tas nozīmē, ka miljoniem ļaužu pošas ceļojumā uz ārzemēm. Un brīvdienu laikā daudzi izmantos iespēju iemūžināt dārgās atmiņas par izbraukumā piedzīvoto. Patiesībā saskaņā ar Kaspersky Lab patērētāju pētījumu piektdaļa (18%) apgalvo, ka ceļojumu foto un video attēli ir vissvarīgākais datu veids viņu ierīcēs, turklāt tas pārspēj visus pārējos. Tomēr uzņēmuma papildu pētījumā 28% sacīja, ka tad, ja viņu ierīce tiktu nozaudēta vai nozagta, viņi nekādā ziņā nespētu aizstāt šīs vērtīgās brīvdienu fotogrāfijas.

Latvijas lietotāji ne mazāk uztraucas par savu personīgo failu un datu drošību. Kā liecina*** Baltijas aptauja, ierīces nozaudēšanas gadījumā lietotāji Latvijā visvairāk uztrauktos par maksājumu sistēmu datu nozaudēšanu (91%), personīgo (78%) un darba (66%) e-pastu pieejas datu un sociālo tīklu kontu paroļu (63%) nokļūšanu ļaundaru rokās. Vairāk nekā pusei aptaujāto (52%) vērtīgas būtu arī ierīcēs glabātās bildes un video faili un personīgās sarakstes ziņojumi (53%). Pazaudējot gadžetus, vismazāk lietotāji pārdzīvos par ierīcēs ielādētajām e-grāmatām un mūzikas failiem (8%) un tiešsaistes spēļu kontu pieejas datiem (7%).

Statistika* liecina, ka pretzagļu funkcija programmatūrā Kaspersky Internet Security for Android tiek palaista ar satriecošu vidējo biežumu 1,5 reizes minūtē un vidēji mēnesī tiek paziņots par 23 tūkstošiem nozaudētu vai nozagtu ierīču. Tā kā ceļojumu fotogrāfijas lietotāji ir atzinuši par vissvarīgākajām no visiem ierīcēs saglabātajiem datiem, Kaspersky Lab tagad brīdina, ka ir jārūpējas par vērtīgajiem brīvdienu uzņēmumiem, pienācīgi aizsargājot ierīces, kurās tie ir uzņemti un glabājas visu vasaru, citādi šīs fotogrāfijas var papildināt nozaudēto un nozagto pulku.

Cits pētījums** parādīja, ka kopumā četri procenti ļaužu visā pasaulē ir nozaudējuši kādu ierīci vai tā ir nozagta. Turklāt vairāk nekā pusei (57%) šo cietušo tās ir bijušas Android pārvaldītas ierīces, kam seko klēpjdatori (29%) un Apple iPhone (21%). Diemžēl patērētājiem nozaudētas vai nozagtas ierīces aizstāšana vidēji var izmaksāt 425 EUR.

Ir pieejami vienkārši un iedarbīgi pretzagļu rīki, tāpēc patērētājiem tagad ir iespēja ieslēgt ierīces trauksmes signālu, ja tā tiek pazaudēta, attāli bloķēt ierīci un noteikt tās atrašanās vietu vai pat slepeni nofotografēt vainīgo, ja ierīce ir nozagta. Tomēr, neraugoties uz riskiem un šo drošības iespēju pieejamību, tikai 22% pašlaik izmanto pretzagļu funkciju priekšrocības, lai palīdzētu aizsargāt savas ierīces.

Pretzagļu funkcija programmatūrā Kaspersky Internet Security for Android neļauj piekļūt lietotāja datiem, ja ierīce tiek nozaudēta vai nozagta. Tas tiek veikts, piemēram, ļaujot lietotājam attāli bloķēt ierīci un noteikt tās atrašanās vietu, ja tā ir nozaudēta, ieslēgt ierīces trauksmes signālu, pat ja skaņa ir pārslēgta klusuma režīmā, un daudz ko citu.

* Skaitļi ir aprēķināti, pamatojoties uz Kaspersky Internet Security for Android lietotāju nosūtīto pretzagļu komandu skaitu no 2018. gada 13. jūnija līdz 12. jūlijam.

** Šo pētījumu Kaspersky Lab un B2B International veica tiešsaistē 2018. gada janvārī. Tika aptaujāti 17 418 lietotāji no 31 valsts. Tika novērtēts, ka dati ir vispārēji reprezentatīvi un pamatoti. Vispārējie dati neietver konstatējumus Ķīnā.

*** Baltijas lietotāju aptauju 2017.gada novembrī veica aģentūra A.W.Olsen&Partners pēc Kaspersky Lab pasūtījuma. Aptaujā piedalījās 1200 respondenti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu