"Eurostat" sākotnējie dati: Latvijā otrajā ceturksnī bijusi straujāka IKP izaugsme nekā ES vidēji (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn bijis straujāks iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina otrdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" sākotnējie dati, kas apkopoti par 21 bloka zemi.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP 2018.gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada palielinājies par 4,2%, un tikpat strauji ekonomika pieaugusi arī Rumānijā. Vēl straujāka ekonomikas izaugsme bijusi tikai Polijā un Ungārijā, kur tā sasniegusi attiecīgi 5% un 4,4%.

Pēc šīm četrām valstīm seko Slovākija un Kipra (abās valstīs +3,9%), Lietuva (+3,7%), Bulgārija (+3,4%), Zviedrija (+3,3%) un Austrija (+3%).

Gada izteiksmē IKP otrajā ceturksnī pieaudzis visās ES dalībvalstīs, par kurām ir pieejami dati.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada otro ceturksni IKP audzis par 1,9%, bet salīdzinājumā ar pirmo ceturksni ekonomikas izaugsme bijusi 0,5% apmērā.

Arī otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo triju mēnešu periodu IKP pieaudzis visās ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati.

Straujākā ekonomikas izaugsme šajā periodā bijusi Rumānijā (+1,4%), Slovākijā un Zviedrijā (abās valstīs +1%), Lietuvā, Ungārijā un Polijā (visās valstīs +0,9%), kā arī Bulgārijā, Kiprā un Latvijā (visās valstīs +0,8%).

Gan viss ES, gan eirozonas ekonomika otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu 2017.gadā augusi par 2,2%. Salīdzinājumā ar pirmo ceturksni IKP gan ES, gan eirozonā pieaudzis par 0,4%.

Dati par Grieķiju, Horvātiju, Igauniju, Īriju, Luksemburgu, Maltu un Slovēniju nav pieejami. Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi ir izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu