Interjera durvju izvēle – ieteikumi, kā neapjukt plašajā sortimentā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Iekštelpu durvju izvēle ir šķietami vienkārša – daži iegādājas tādas, kas apmēram piestāv kopējam mājokļa interjeram, un sadzīvo ar tām vēl 10 gadus, tomēr tā ne vienmēr ir labākā taktika. Ar durvīm vajadzēs sadzīvot ilgi, turklāt daži izmanto vienas un tās pašas durvis pat desmitiem gadu un ik pēc kāda laika atjauno. Taču mūsdienās durvju sortiments ir ievērojami paplašinājies un to izvēle ir kļuvusi ievērojami sarežģītāka.

Durvis ir vitāla interjera sastāvdaļa, pavirša durvju izvēle var beigties ar nožēlu, tāpēc durvis ir īpaši jāpieskaņo mājas interjeram un jārēķinās ar iespējamām interjera pārmaiņām nākotnē. Veidojot mājokļa interjeru, durvju izvēle ir būtisks solis, jo tās spēj acumirklī mainīt atmosfēru mājoklī, piemēram, melnas, tumšas durvis pievērsīs lieku uzmanību, bet gaišas vai baltas koka durvis būs nemanāmākas.

Durvju stili

Durvju dizains spēj pat ļoti ietekmēt mājokļa kopējo interjeru. Dažos mājokļos ir pat apzināti izvēlētas dažādas durvis katrai istabai, lai piešķirtu dzīvoklim vai mājai eklektiskumu. Vairums izvēlas neitrālas durvis, kas saplūst ar sienām un īpaši ne ar ko neizceļas. Tieši šā iemesla dēļ arvien populārākas kļūst bezrāmju durvis, kas īpaši iederas modernos dzīvokļos, – tās neierobežo apmales vai rāmji, tāpēc aizvērtas durvis ar sienu saplūst vienā plaknē. Vienīgie elementi, kas liecina par durvju esamību, ir smalkā durvju līnija un durvju rokturis.

Tāpat ārkārtīgi populāras ir kļuvušas garas un īpaši platas durvis, kas izceļ augstos dzīvokļu griestus un vizuāli paplašina telpu. Diemžēl durvju ailes paplašināšana ne visiem ir pa spēkam, taču arī standarta durvīm ir iespēja radīt plašāku durvju iespaidu. To ir iespējams panākt ar bīdāmajām durvīm, kas ir pieliekamas ārpus durvju ailes vienā no telpas pusēm. Pilnībā atvērtas durvis pavērs gan durvju aili, gan arī nosegs plašāku sienas laukumu, tādējādi radot iespaidu, ka durvju aile ir daudz platāka nekā patiesībā.

Rāmji

Arī durvju rāmji ir vainojami pie durvju izskata – tie vizuāli padara durvis dārgākas vai lētākas. Lēti un nekvalitatīvi durvju rāmji ne tikai izskatīsies bezgaumīgi, bet arī ilgtermiņā bojās durvis, kas galu galā izmaksās dārgāk. Tā vietā iegādājies durvis kopā ar durvju rāmjiem vai arī atjauno esošo rāmi un piemontē kvalitatīvas durvju eņģes.

Durvju tipi

Bīdāmās durvis

Šāda tipa durvis izmanto skapjiem, bet dažkārt tās var izmantot arī istabu atdalīšanai. Pārsvarā tās ir veidotas no stikla, koka vai pat spoguļa un tām nav nepieciešams īpašs rāmis, bet gan sliedes, pa kurām slīdēs durvju augšējie un apakšējie riteņi. Šāda tipa durvis neaizņem daudz vietas, kā arī nav virināmas, tādēļ nebūs īpaši jāpiedomā pie papildu brīvās vietas brīžiem, kad durvis būs atvērtas.

“Kabatu” durvis

Kabatu tipa durvis jeb bīdāmās durvis, kas “ieiet” sienu starpā, kļūst arvien pieprasītākas. Šāda tipa durvis neaizņem pārāk daudz vietas, tās ir ērti turēt atvērtas, un turklāt tās ir arī ļoti klusas. Kabatu durvis noderēs tādiem telpu savienojumiem kā virtuves un ēdamistabas, viesistabas un ēdamistabas vai koridora un viesistabas zonām.

Klēts durvis

Arī klēts tipa durvis ir bīdāmo durvju paveids, kas īpaši populārs ir industriāla un laucinieciska dizaina mājokļos. Senāk šāda veida durvis izmantoja fermām un klētīm, taču nu klēts durvis ir ienākušas arī dzīvojamajā zonā.

Salokāmās durvis

Salokāmas durvis pārsvarā izmanto nelielu telpu atdalīšanai, piemēram, garderobēm, skapjiem, nelielām noliktavām vai saimniecības telpām.

Paneļu durvis

Paneļu durvis ir vispopulārākais un visbiežāk izmantotais durvju paveids - tās ir parastās durvis, kas atveras vienā virzienā. Pat ja citas telpas tiek atdalītas ar bīdāmajām durvīm, paneļu durvis tik un tā izmanto tualetes un vannasistabas atdalīšanai.

Portland Street of Dreams

Franču durvis

Franču tipa durvis ir līdzīgas paneļu durvīm, taču tās atšķiras ar vienu niansi – tās ir veidotas no liela rāmja, kura vidū ir iestrādāti stikla lodziņi. Šobrīd pastāv vairāki franču tipa durvju veidi, taču tām visām ir viens kopīgs mērķis – maksimāli ielaist telpās apgaismojumu un vizuāli padarīt telpu plašāku.

“Slēptās” jeb bezrāmju durvis

Durvīm nav redzams rāmis, kā arī dažkārt tiek apslēptas arī eņģes un rokturi. Šīs durvis ir radītas, lai pilnībā saplūstu ar sienu un telpā būtu tikpat kā apslēptas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu