Latvijas pārstāvji sekmīgi startē RobotChallenge 2018 sacensībās Ķīnā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šīs nedēļas nogalē, 11. un 12. augustā, Ķīnas galvaspilsētā Pekinā notika viens no lielākajiem sacensību robotu čempionātiem pasaulē – RobotChallenge 2018. Čempionāta vēsture aizsākās 2004. gadā Austrijā, Vīnē un 13 gadus RobotChallenge bija Eiropas lielākais robotikas čempionāts. Sacensībās iesaistoties visas pasaules pārstāvjiem, kopš 2017. gada organizatori to pārcēla uz Pekinu.

Šogad Latviju RobotChallenge 2018 sekmīgi pārstāvēja 5 dalībnieki no Robotu Skolas – Uģis Bergfelds, Aleksandrs Tikačovs, Armands Upenieks, Matīss Buks un Toms Bergfelds.

1478 robotu, 2288 dalībnieku un 30 valstu konkurencē, Latvijas pārstāvji dažādās disciplīnās izcīnīja vienu 1. vietu, vienu 3. vietu, vienu 4. vietu un četri roboti un droni ierindojās 5.-8. vietā.

Nano Sumo robotu disciplīnā pirmo vietu un Mikro Sumo trešo vietu izcīnīja Aleksandrs Tikačovs, kuru atbalstīja komandas biedrs Uģis Bergfelds.

Visaugstākie sasniegumi ir disciplīnās, kurās šogad Latvija piedalījās pirmo reizi – Nano Sumo un Mikro Sumo roboti. Daudzus gadus Robotu Skolas pārstāvji ir uzvarējuši Mega Sumo un Mini Sumo robotu kategorijās, kur izaicinājums ir ļoti jaudīgi motori, iespaidīgi ātrumi, izturīgas un pretiniekam neredzamas konstrukcijas un visprecīzākie sensori, kas ietilpināti 200x200 mm vai 100x100 mm izmēros. Toties Mikro Sumo izaicinājums ir visus sensorus, motorus, zobratus, elektroniku un akumulatorus ietilpināt 50x50x50 mm izmēros, un Nano Sumo robotam tas ir jāizdara nieka 25x25x25 mm izmēros, kas nozīmē, ka ne tikai elektronika, bet arī motori ar neapbruņotu aci ne katram ir saskatāmi. Protams, visi šie roboti ir autonomi, tie paši redz pretinieku un kā jebkurā sumo cīņā, to uzdevums ir izstumt pretinieku ārpus sacensību ringa.

Katra robota konstrukcija un programmatūra ir unikāla, un to rada viens vai vairāki robotu inženieri komandā vairāku mēnešu vai pat gadu garumā, robotu testējot un uzlabojot, tādā veidā iegūstot prasmes, kas noder jebkura cita robota būvēšanā.

Latvijas komandu Pekinā atbalstīt bija ieradušies trīs pārstāvji no Latvijas Republikas vēstniecības Ķīnas Tautas Republikā.

Robotu Skola (robotuskola.lv) ir Latvijas robotikas entuziastu apvienība, kuras dalībnieki viens otram, kā arī Latvijas izglītības iestādēm, palīdz apgūt robotu un dronu būvi, atbalstot un organizējot nodarbības un robotikas čempionātus. Latvijas vārdu starptautiskās robotikas sacensībās Robotu Skola nes kopš 2007. gada, katru gadu izcīnot visaugstākās vietas Eiropas, ASV vai Japānas robotikas čempionātos.

Vairāk informācijas:

Latvijas pārstāvji sekmīgi startē RobotChallenge 2018 sacensībās Ķīnā

www.robotuskola.lv

facebook.com/RobotuSkola

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu