Turcija paaugstina tarifus vairāku ASV produktu importam

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Turcija palielinās muitas tarifus vairāku ASV produktu importam, tai šādi reaģējot uz Vašingtonas noteiktajām sankcijām, kas izraisījušas strauju nacionālās valūtas - liras - kritumu.

Turcijas viceprezidents Fuats Oktajs norāda, ka muitas tarifu paaugstināšana ir kā atbilde apzinātiem uzbrukumiem valsts ekonomikai, ko īsteno ASV administrācija.

Valstij piederošā ziņu aģentūra "Anadolu" vēsta, ka Turcijas valdība nolēmusi dubultot pašreizējos tarifus, īstenojot identisku pretreakciju ASV rīcībai.

Šis lēmums palielinās muitas tarifus ASV rīsu importam līdz 50%, stipro alkoholisko dzērienu importa tarifi tiks paaugstināti līdz 140%, bet gan lapu tabakas, gan kosmētikas produktu importam tarifi palielināti līdz 60%. Tikmēr tarifi automašīnu importam tagad veidos līdz 120% atkarībā no automobiļa veida.

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien paziņoja, ka divkāršojis muitas tarifus tērauda un alumīnija importam no Turcijas, tādējādi padziļinot krīzi Vašingtonas un Ankaras attiecībās.

1.augustā ASV noteica sankcijas Turcijas tieslietu un iekšlietu ministriem saistībā ar ASV mācītāja Endrū Bransona turēšanu apcietinājumā, kas tagad nomainīts pret mājas arestu. Bransons Turcijā apsūdzēts par spiegošanu, saistību ar terorismu un ASV trimdā dzīvojošo musulmaņu sludinātāju Fetullu Gilenu. Turcija apsūdz Gilenu 2016.gada jūlijā notikušā neveiksmīgā puča organizēšanā pret Erdoganu.

Turcijas neapmierinātību arī izraisījis ASV atbalsts Sīrijas kurdu kaujinieku grupējumam YPG, kuru Ankara uzskata par saistītu ar Turcijas kurdu kaujinieku grupējumu PKK.

Nesaskaņas starp Vašingtonu un Ankaru pēdējā laikā paātrinājušas ekonomikas problēmu izraisīto Turcijas liras kursa lejupslīdi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu