Kāpēc sabruka Dženovas tilts? Inženieri izvirza teorijas (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ANDREA LEONI / AFP

Lai arī vēl ir par agru spriest, kas tieši izraisīja Dženovas tilta sabrukšanu Itālijā, tomēr jau tagad ir skaidrs, ka tāds pats liktenis varētu sagaidīt arī citus tiltus pasaulē.

Kā raksta “Independent”, inženierijas ekspertiem ir nepieciešama rūpīga sabrukušā tilta izpēte, lai noskaidrotu iemeslus, kas noveda līdz traģēdijai. Tas būtu fundamentāli nepieciešams arī, lai izvairītos no potenciālām traģēdijām nākotnē.

“Pašlaik ir grūti minēt noteiktus iemeslus, kāpēc tilts sabruka,” teica Sauthemptonas Universitātes strukturālās mehānikas profesors Mehdī Kašanī (Mehdi Kashani).

Tomēr profesors arī piemetināja, ka pasaulē ir virkne tiltu, kas būvēti līdzīgā tehnikā, kā Dženovas tilts: “Šis tilts tika būvēts pirms 50 gadiem no dzelzsbetona. Itālijā, Eiropā, Kanādā un ASV ir daudzi dzelzsbetona tilti, kas ir tikpat veci, cik Dženovas tilts. Daudzus no tiem var būt skārusi stiegrojuma korozija un citas laika gaitā radušās problēmas.”

Lai apstiprinātu, ka tieši tas bija vainojams tilta konstrukcijas sabrukšanā, ir nepieciešama rūpīga izpēte. Tiesa, pastāv vesela virkne iemeslu, kas varēja izraisīt tilta sabrukšanu, sākot ar koroziju, vēju, zemestrīci, plaisām betonā utt. Zināms, ka tilta sabrukšanas laikā šajā teritorijā plosījās vētra, kā arī tilts bija smagi noslogots.

Lai arī materiāli un tehnika, kas tika izmantota šī tilta būvniecībā, ir plaši sastopama, tomēr pats tilta dizains bija relatīvi dīvains. Iespējams, tieši tam bija būtiska nozīme tilta sabrukšanā.

“Šis tilts bija ar ārkārtīgi neparastu dizainu. Tam līdzīgs ir krietni lielākais tilts Venecuēlā, kas celts 1962. gadā – sešus gadus agrāk nekā Dženovas tilts,” teica inženieris Īans Fērts (Ian Firth).

Citi spriež, ka sabrukšanu izraisīja zibens spēriens, tiesa, lai arī tas varētu bojāt tilta struktūru, tomēr maz ticams, ka zibens izraisītu tā sabrukšanu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu