Kubieši "pielipuši" tālruņiem: vienu dienu visā valstī pieejams internets

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Otrdien vairāk nekā pieciem miljoniem Kubas tālruņu īpašniekiem astoņas stundas bija pieejams bezmaksas internets, paziņojusi Kubas valdība. Tā bija pirmā reize, kad vienā no Rietumu puslodes vismazāk "savienotajām" valstīm bija pieejams internets visā tās teritorijā, ziņo aģentūra "Reuters".

Foto: Scanpix

Šādā veidā savienojums tika testēts pirms valsts telekomunikāciju monopoluzņēmums ETECSA visā valstī sāks par maksu piedāvāt interneta pakalpojumus.

Kubā ir simtiem bezvadu tīmekļa pieslēgšanās punktu, taču iedzīvotāju mājokļos interneta pieslēgums tikpat kā nav pieejams.

Kubas sociālo tīklu celmlauze, blogere Joani Sančesa testa laikā publicētā tvītā to nodēvēja par "pilsoņu uzvaru".

Foto: Scanpix

Havanas ielās mobilo tālruņu lietotāji pauda prieku par to, ka vienu dienu internets bija pieejams visā valstī, taču daži pauda neapmierinātību, ka pieslēgums esot bijis jūtami lēnāks nekā parasti.

"Tās ir lieliskas ziņas, jo mēs ar ārvalstīs dzīvojošajiem ģimenes locekļiem varam parunāt, neejot uz īpašajiem pieslēgšanās punktiem. Ir lielāka intimitāte," norāda taksists Andress Perasa. 40% kubiešu ir ģimenes locekļi, kas dzīvo ārzemēs.

Izmantojot pieslēgšanās punktus, par internetā pavadītu stundu jāmaksā apmēram viens ASV dolārs (0,88 eiro), kaut arī Kubā vidējā mēnešalga ir vien 30 dolāri (26,5 eiro).

Valdība vēl nav atklājusi, cik maksās mobilā interneta pieslēgums vai kad pakalpojums būs pieejams. Uzņēmumi un vēstniecības par četriem gigabaitiem datu mēnesī maksā 45 dolārus (40 eiro).

Analītiķi uzskata, ka interneta pieejamība vājinās valdības kontroli pār publiskajā telpā izskanējušo informāciju. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu