Sofia Gubaidulina «Seven Words...»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Laikmetīgās mūzikas komponistes Sofijas Gubaiduļinas vārds daudziem varētu likties svešs, tomēr gan jau kādam veco skaņuplašu plauktā blakus toreiz Igaunijas PSR komponista Arvo Pērta platei stāv arī Gubaiduļinas ieraksts.

Sofia Gubaidulina «Seven Words...»

(ECM)

10/12

Prestižās izdevniecības ECM New Series piedāvātais komponistes kompaktdisks būtībā sastāv no trīs daļām: «Seven Words» (1982) – bajānam un čellam, «Ten Preludes» (1974) – čellam un «De Profundis» (1978) – bajānam.

Sofija Gubaiduļina dzimusi 1931.gadā Kristopolē Tatāru republikā. Studējusi Kazaņas un Maskavas konservatorijās. Kopš 1992. gada, līdzīgi kā Pērts, dzīvo Vācijā. Tā vien liekas, ka Kančeli, Pērts, Gubaiduļina un citi postpadomju komponisti, ir izvirzījušies pasaules mūzikas elites pašā galvgalī. Kāpāc tieši bijušās Padomju Savienības laikā dzīvojušie autori spēj izteikt pasaulei svarīgo un aktuālo? Uz šo jautājumu nespēju rast atbildi. Varbūt šo komponistu atkal no jauna atgūtais garīgums, etniskā piederība un tās apzināšanās un spēja to iztulkot mūzikas valodā?

Ar nepacietību gaidu Arvo Pērta vizīti Latvijā, kā arī ECM New Series nesen klajā laisto komponista jauno disku «Orient & Occident».

Izdošanas datums: 24.09.2002.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu