Riepu kaudzes un nekārtība: tā izskatās Ņūmeksikas "nometne", kur ieslodzītus turēja bērnus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV šomēnes no nomaļas "nometnes" tuksnesī Ņūmeksikā tika izglābti 11 bērni vecumā no viena līdz 15 gadiem, bet pieci pieaugušie tika aizturēti. Teritorijā tika atrastas zēna mirstīgās atliekas - kā norāda prokuratūra, puisēns miris eksorcisma rituāla laikā. Aģentūra "Reuters" apkopojusi ar lietotu riepu kaudzēm nožogotās "nometnes" fotogrāfijās, atklājot briesmīgos apstākļus, kādos bērni dzīvoja.

Tiesas sēdē izskanējis, ka bērni bija novārguši un ģērbti noskrandušās, netīrās drēbēs. Bērni tika apmācīti šaut ar ieročiem, lai varētu aizsargāt "nometni" no policijas.

Policisti, kuri piedalījās "nometnes" pārmeklēšanā, sacīja, ka bērni esot izskatījušies "pēc trešās pasaules valstu bēgļiem, kuriem nebija ne vien pārtikas un ūdens, bet trūka arī apavu un personīgās higiēnas, kā arī viņiem mugurā bija netīras lupatas".

Reids tika veikts pēc tam, kad policija saņēma zīmīti, kurā bija teikts "mēs esam badā, mums vajag ēdienu un ūdeni".

Foto: Reuters/Scanpix

Policija 6.augustā veica reidu "nometnē" - daļēji tāpēc, ka meklēja pazudušo trīs gadus veco zēnu Abdulu Gani Vahadžu. "Nometnē" tika aizturēts puikas tēvs Siradžs Vahadžs, kā arī vēl viens vīrietis un trīs sievietes.  

Tiesnese Sāra Bakusa līdz tiesas prāvas sākumam atbrīvojusi visus piecus apsūdzētos, jo prokuratūrai neesot izdevies viņu pārliecināt, ka viņi rada draudus sabiedrībai, ziņo BBC. Līdz lietas iztiesāšanai visiem apsūdzētajiem būs jāvalkā izsekošanas ierīces un reizi nedēļā jātiekas ar saviem advokātiem.

Tiesneses lēmums izsauca sašutumu sabiedrībā. Ņūmeksikas tiesu runasvīrs sacīja, ka tiesnese saņēmusi draudīgus zvanus un e-pasta ziņojumus. Otrdien draudu dēļ uz neilgu laiku tika evakuēta Taosas apgabala tiesas ēka.

Foto: Reuters/Scanpix

Prokuratūra uzskata, ka visi pieci apsūdzētie ir bīstami un jāpatur apcietinājumā, jo apmācījuši bērnus lietot ieročus un veikt apšaudes skolās. Taču tiesnese norādīja, ka apsūdzības puse neesot sniegusi pietiekamus pierādījumus, lai pārliecinātu viņu, ka apsūdzētajiem bijis "liels plāns".

Prokuratūra arī norādīja, ka "nometnes" teritorijā atrastās mirstīgās atliekas pieder apsūdzētā Vahadža trīsgadīgajam dēlam Abdulam Gani, kurš nomira "dēmonisko garu izdzīšanas" rituālā. Vahadžs tā laikā esot uzlicis roku uz zēna pieres un skaitījis vārsmas no Korāna.

Tikmēr aizstāvības puses advokāti sūdzējās par netaisnīgu attieksmi pret apsūdzētajiem, jo viņi esot musulmaņi. Prokuratūra to noliedz.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu