Idejas, kā padarīt māju ekoloģiskāku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Līdz ar dažādām dabas kataklizmām ekoloģija un atkritumu šķirošana ir kļuvusi par visai karstu sarunu tematu. Arvien vairāk mājsaimniecības visā pasaulē cenšas šķirot atkritumus, pāriet uz “nulles” enerģijas režīmu jeb saražot tikpat enerģijas, cik ēka patērē, un galu galā būvē māju no pārstrādājamiem un dabai draudzīgiem materiāliem. Lai gan māju pārvērst par videi draudzīgu produktu nevar vienas dienas laikā, tomēr vienmēr var sākt ar mazumiņu un pakāpeniski samazināt videi nodarīto kaitējumu.

Foto: Unsplash

Izolācija

Pirmais solis, lai samazinātu elektrības tēriņus un mājas apsildīšanā patērētos resursus, ir parūpēties par kvalitatīvu sienu izolāciju. Kaut gan daudzus no siltumizolācijas uzstādīšanas un labošanas attur prognozējamās izmaksas, praksē ir pierādījies, ka šādas pārmaiņas  vairāku gadu laikā atmaksājas.

Foto: Unsplash

Elektrība

Kaut arī ekonomiskās spuldzes vizuāli nav pārāk pievilcīgas un dažkārt lēni ieslēdzas, taču  patērēs daudz mazāk elektroenerģijas nekā parastās spuldzes. Turklāt šādas spuldzes kalpo līdz pat 10 reizēm ilgāk nekā citas.

Vēl enerģijas patēriņu samazināt var palīdzēt energomonitori jeb mērierīces, kas uzskatāmi attēlo patērēto enerģijas daudzumu. Redzot patērēto enerģijas daudzumu, tas liks divreiz padomāt par ieslēgtajām elektroierīcēm un ar laiku iemācīs mājiniekiem būt mazāk izšķērdīgiem elektrības ziņā.

Mainot elektroierīces un sadzīves tehniku, piemēram, televizoru, ledusskapi, trauku mašīnu un citas, lūko pēc tehnikas, kas atzīmēta ar A, A+ vai A++ kategoriju. Šādas ierīces patērē mazāk elektroenerģijas, taču darbojas tikpat efektīvi kā jebkura cita.

Foto: Unsplash

Gāze

Ik gadu veic boilera pārbaudi un pārliecinies, vai tas darbojas bez aizķeršanās un lieki netērē enerģiju. Ja boileris ir vecāks par 10 gadiem, to ir vēlams nomainīt pret jaunu.

Foto: Unsplash

Tīrīšana

Tīrīšanai izmanto ekoloģiskus un dabiskus līdzekļus, kas nesatur kaitīgas ķimikālijas. Taču bez specifiskiem tīrīšanas līdzekļiem ir iespējams arī iztikt – tīrīšanā lieliski noder arī pašu izgatavotie līdzekļi no ūdens, etiķa, citronu sulas un sodas.

Foto: Unsplash

Ūdens

Pastāv vairāki veidi, kā ietaupīt ūdeni, īpaši nemainot dzīvesveidu. Pirmkārt, samazini ūdens patēriņu un nomaini dušas uzgali, kas nodrošinās vienmērīgu vai pat salīdzinoši mazu ūdens strūklu. Savukārt ūdens krāniem var uzstādīt aeratorus jeb īpašus uzgaļus, kas sajauc ūdeni ar gaisu un samazina ūdens patēriņu līdz pat 50%. Otrkārt, pievērs uzmanību ūdens temperatūrai – ja ūdens strūkla jaucējkrānā ir īpaši karsta, samazini boilera jaudu vai termostata temperatūru. Savukārt ūdens vārīšanai piemeklē īpašas enerģijas taupošas ierīces, piemēram, elektriskās kannas ar zemu enerģijas patēriņu.

Foto: Unsplash

Logi un durvis

Ja logi, durvis vai skursteņi pat aizvērtā stāvoklī spēj radīt caurvēju, tad tas liecina, ka lielo elektrības rēķinu ir iespējams samazināt pāris vienkāršos soļos. Lētākais veids ir caurumu aizpildīšana ar silikonu vai speciālu grunti kamīniem vai skursteņiem. Biezi aizkari aizturēs siltuma izplūšanu vai aukstā gaisa iekļūšanu telpā. Mazliet dārgāks, bet efektīvāks variants ir veco rāmju nomaiņa pret jauniem koka rāmjiem. Tie ne tikai izskatās labāk, bet arī nodrošina lielāku siltumizolāciju, ir ekoloģiskāki un tos ir vieglāk salabot.

Foto: Unsplash

Atkritumu pārstrāde

Padari kompostēšanu par ieradumu – šobrīd veikalos ir pieejami nelieli spaiņi vai pat speciālas kastes, kas izmērā nepārsniedz standarta atkritumu urnu, un to vāki neļauj smakām ienākt telpās. Šādās kastēs izmet organiskos atkritumus, bet parastajās atkritumu kastēs šķiro citu veidu atkritumus. Ja dzīvo dzīvoklī, iesaki mājas apsaimniekotājam nodrošināt dalīti vākto atkritumu apsaimniekošanu.

Foto: Unsplash

Enerģijas avoti

Uzstādi saules paneļus. Lai arī sākotnēji šāda ideja šķiet teju vai traka un dārga, taču šāds elektrības avots nav videi kaitīgs un jau 20 gadu laikā tas būs pilnībā atmaksājies.

Savukārt no apsildīšanas ierīču aspekta izvēlies apsildāmo grīdu parasto sienas radiatoru vietā. Apsildāmās grīdas efektīvāk spēj sasildīt māju un ilgtermiņā izmaksā lētāk. Ja apsildāmās grīdas ir uzstādītas visas mājas platībā, bet centies ekonomēt, tad koncentrējies tikai uz vannasistabas apsildīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu