Latvijas ārlietu ministrs aicina Krieviju nekavējoties atbrīvot Sencovu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) sociālajā tīklā "Twitter" aicinājis Krieviju nekavējoties atbrīvot ieslodzīto Ukrainas režisoru Sencovu, liecina ministra ieraksts "Twitter".

"Aicinu Krieviju nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot no ieslodzījuma prettiesiski ieslodzīto Ukrainas režisoru Oļegu Sencovu. Viņa bada streiks turpinās vairāk nekā 90 dienas un rada ļoti nopietnas bažas par viņa veselību," raksta Rinkēvičs.

Grupa no Baltijas valstīm ievēlēto Eiropas Parlamenta (EP) deputātu, kā arī Lietuvas, Latvijas un Igaunijas nacionālo parlamentu deputātu bija nosūtījuši vēstuli Eiropas Savienības (ES) līderiem, aicinot viņus izdarīt spiedienu uz Maskavu, lai panāktu Sencova un citu ukraiņu politieslodzīto tūlītēju atbrīvošanu no Krievijas cietumiem.

Tikmēr Krievija trešdien paziņoja, ka par teroraktu plānošanu notiesātais ukraiņu kinorežisors nevar tikt apžēlots, jo viņš to nav lūdzis. Ar šo paziņojumu nāca klajā Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, komentējot Sencova mātes lūgumu apžēlot viņas dēlu. Medijiem nevajadzētu izteikt pieņēmumus, ka paša Sencova apžēlošanas lūgums tiktu noraidīts, piebildis Peskovs.

42 gadus vecais Sencovs atsakās no ēdiena kopš 14.maija, pieprasot, lai Krievija atbrīvo visus ukraiņu politieslodzītos. Viņš dzer tikai ūdeni un viņa organismā nepieciešamās vielas ievada ar sistēmu.

Kā ziņo Sencova tuvinieki un cilvēktiesību aizstāvji, viņa veselības stāvoklis pēdējā laikā strauji pasliktinās.

Sencovs tika aizturēts 2014.gada 11.maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", un 2015.gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

Tiesa atzina, ka Sencovs esot vainīgs mēģinājumos sarīkot teroraktus Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Pats Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis.

Otram šajā lietā notiesātajam ukraiņu aktīvistam Oleksandram Koļčenko tiesa piesprieda desmit gadu cietumsodu.

Kaut arī nedz Sencovs, nedz Koļčenko nav lūguši piešķirti viņiem Krievijas pilsonību, viņi tika tiesāti kā Krievijas pilsoņi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu