Steve Reich "You Are (Variations)"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Tieši pirms gada amerikāņu komponists Stīvs Reihs (Steve Reich) viesojās Jaunās mūzikas festivālā "Arēna". Sarunā ar studentiem komponists stāstīja arī par saviem nākotnes nodomiem, un solītais "You Are (Variations)" ir klāt.

Steve Reich "You Are (Variations)"

(Nonesuch)

10/12

Atgādināšu, ka pēdējais komponista apjomīgais darbs bija trīsdaļīgais "Three Tales", kas tapis kopā ar dzīvesbiedri režisori Berilu Korotu (Beryl Korot).

Jaunais "You Are (Variations)" pirmatskaņojumu piedzīvoja 2004. gada oktobrī. Diskā iekļautas piecas kompozīcijas, kas, kā jau ierasts, skar mūžīgos ētikas, estētikas un esamības jautājumus. Pirmā daļa tapusi 18. gadsimta ebreju mistiķa Rebes Nahmana mācības ietekmē - "You are wherever your thoughts are" ("Tu esi tur, kur tavas domas"). Šo domu Reihs attiecina uz pašas mūzikas klausīšanos, proti, ja klausītājs tiešām klausās mūziku, tad tā viņu nes sev līdzi. 13 minūšu garais skaņdarbs sākas ar klavieru un marimbu tēmu, apaug ar stīgām un kori - klasisks Reiha rokraksts.

Foto: Publicitātes foto

2006. gadā komponists svinēs 70 gadu jubileju un jau šobrīd gatavo divus jaunus darbus, viens no tiem sauksies "Pearl Variations" un būs veltīts 2002. gadā Pakistānā nolaupītajam un nogalinātajam žurnālistam Danielam Pērlam.

Iespējams, "You Are (Variations)" nav tik konceptuāls kā "Three Tales", taču "klasiska" Reiha mūzikas cienītāji, manuprāt, noteikti nebūs vīlušies.

Izdošanas datums 27.09.2005.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu