Šveices Alpu kūstošajā ledū atrastas amerikāņu Otrā pasaules kara lidmašīnas atlūzas (1)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Gauli ledājā Šveices Alpos kūstošais ledus atsedzis kādu baisu pagātnes relikviju - avarējušas ASV Otrā pasaules kara lidmašīnas atlūzas, ziņo aģentūra AP.

Foto: AFP / Scanpix

Amerikāņu "C-53 Skytrooper" kara lidmašīna avarēja 1946.gada 19.novembrī. Incidentam tolaik aktīvi sekoja mediji, un tas kļuva par pagrieziena punktu glābšanas operāciju veikšanai Alpos.

Foto: AFP / Scanpix

Lidmašīna bija ceļā no Austrijas uz Itāliju, kad tā sliktās redzamības dēļ ietriecās Gauli ledājā. Lidaparātā atradās četri apkalpes locekļi un astoņi pasažieri, tai skaitā augsta ranga ASV militārpersonas un viņu ģimenes locekļi. 

​Incidentā bija vairāki cietušie, taču visi izdzīvoja.

Glābšanas operācijā piedalījās ASV armija. Četras dienas pēc avārijas šveiciešu karavīri ar slēpēm sasniedza avarējušo lidmašīnu, taču, tā kā bija jau vēls, visiem nācās pārlaist nakti -15 grādu salā. Nākamajā dienā karavīri un avāriju pārcietušie cilvēki devās alpīnisma bāzes virzienā. Viņus izglāba ar glābšanas lidaparātu palīdzību.

Glābšanas operācija uzlaboja ASV un Šveices attiecības, kas pēc Otrā pasaules kara bija pasliktinājušās.

Foto: AFP / Scanpix

2012.gada vasarā trīs jaunieši uz Gauli ledāja atrada "C-53" lidmašīnas propelleru.

Pēdējās nedēļās valdošā karstuma dēļ kalnos straujāk sācis kust ledus, atsedzot avarējušās lidmašīnas daļas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu