Studentes Sintijas Bāliņas nāve Mangaļsalā: policiste izmeklēšanā nav ievērojusi likumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Valsts policija (VP) dienesta pārbaudē konstatējusi, ka atbildīgā amatpersona nav ievērojusi likumu, izmeklējot studentes Sintijas Bāliņas nāves apstākļus, tāpēc tagad priekšniecībai uzdots pastiprināt kontroli pār lietas izmeklēšanu.

VP preses pārstāve Elīna Sprudzāne aģentūrai LETA skaidroja, ka, saņemot Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona prokuratūras virsprokurores iesniegumu par iespējamiem pārkāpumiem Ziemeļu iecirkņa veiktajā kriminālprocesā, tika sākta dienesta pārbaude.

Dienesta pārbaudē konstatēts, ka procesa virzītāja nav ievērojusi Kriminālprocesa likumu, kas nosaka, ka "lēmumā par kriminālprocesa izbeigšanu jānorāda, kas darāms ar lietiskajiem pierādījumiem un dokumentiem". Tāpat konstatēts, ka saskaņā ar Kriminālprocesa likumu lietā bija nepieciešams veikt papildu ekspertīzes.

Dienesta pārbaudē inspektorei norādīts turpmākajā darbā stingri ievērot Kriminālprocesa likuma prasības. Tāpat Rīgas Ziemeļu iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieka vietniecei norādīts pastiprināt kontroli par kriminālprocesa izmeklēšanu.

Pašlaik izmeklēšana kriminālprocesā turpinās saskaņā ar prokurora norādījumiem, norādīja Sprudzāne.

Jau ziņots, ka prokuratūra ir likusi policijai atjaunot izmeklēšanu par studentes Sintijas Bāliņas nāves apstākļiem, jo uzskata, ka policijas lēmumam izbeigt kriminālprocesu nebija likumīga pamata, nesen rakstīja laikraksts "Neatkarīgā".

2017.gada 23.novembrī studente pazuda pa ceļam no mājām Vecmīlgrāvī uz augstskolu "Turība". Pēc dažām dienām 19 gadus veco studenti atrada miruši Mangaļsalā. Policija ziņoja, ka sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību un nozīmējusi ekspertīzes, lai noteiktu jaunietes nāves cēloni. Tolaik tika ziņots, ka ārējas vardarbīgas nāves pazīmes meitenei neesot konstatētas.

Šā gada 28.martā kriminālprocess tika izbeigts, traktējot to kā nelaimes gadījumu, tomēr meitenes ģimene ar to nebija mierā, jo bija konstatēts, ka jaunietei ir nodarīti miesas bojājumi, tajā skaitā ķermeņa intīmajās zonās, tāpēc neesot pamata uzskatīt, ka viņa izdarījusi pašnāvību vai noticis nejaušs negadījums. Ekspertīzē ticis konstatēts, ka īsi pirms nāves upuris saņēmis sitienus ar cietu trulu priekšmetu dažādās ķermeņa daļās, bikšu rāvējslēdzējs bija vaļā, tās bija noslīdējušas, tomēr izvarošana nebija notikusi. Nāve gan iestājusies no ķermeņa atdzišanas. Meitenes organismā konstatēta medikamenta klonazepāma atliekvielu klātbūtne, vēstīja "Neatkarīgā".

Kā uzskata bojā gājušās radinieki, kriminālprocess tika izbeigts, negūstot atbildes uz daudziem būtiskiem jautājumiem, tostarp radinieki ir pārliecināti, ka meitene tikusi vajāta internetā un notikusi viņas datora uzlaušana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu