"Ceļotāji laikā" - unikāla "2Annas" kino un elektroniskās mūzikas programma Rīgas svētkos

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 19.augustā, no plkst. 10.30 līdz 18.40 kinoteātrī KSuns piecos seansos tiks izrādīta Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla 2Annas īpaši Rīgas svētkiem gatavotā bezmaksas kinoprogramma lieliem un maziem skatītājiem. Filmas aicinās ceļot laikā un telpā kā arī ielūkoties Rīgas pagātnē un nākotnē. Skatītāju uzmanībai tiks piedāvāts unikāls elektroniskās mūzikas kinokoncerts ar vairāk nekā 100 gadus vecām kinohronikām un izcilo režisoru Jura Podnieka, Anša Epnera un Romualda Pipara kinožurnāliem. Rīgas vēstures priekškaru pavērs arī Latvijas kultūras kanonā iekļautā Aivara Freimaņa filma "Ābols upē", bet programmu noslēgs fantastiskā, 3D tehnikā veidotā nākotnes vīzija filmā "Rīga 2041".

10.30

Pasākumu pulksten 10.30 atklās starptautiskā bērnu īsfilmu programma "Visuma pētnieki" (63’), kas piemērota 6 līdz 13 gadus veciem skatītājiem. Seansā tiks rādītas piecas starptautiskos kinofestivālos atzinību guvušas animācijas īsfilmas un spēlfilmas.

Īsfilmā "Li.le" (Gruzija) maza meitene kopā ar briedi ceļo pa maģisku, biezā miglā ietītu mežu. Filmas fascinējošā fantastiskā pasaule veidota ar ūdenskrāsām.

Spēlfilma "Elo" (Igaunija) stāsta par stūrgalvīgu bērnudārza audzēkni, kuras vienīgais mērķis ir izbēgt no ļaunās skolotājas represijām. Kādu dienu parādās jauna skolotāja Helēna, un Elo dzīve pilnībā mainās. Filma "Elo" pērn ieguvusi 2ANNAS Labākās bērnu filmas titulu.

Animācijas filma "Divi tramvaji" (Krievija) stāsta par jauno un veco tramvaju, kuriem ir pilnīgi atšķirīgi temperamenti. Vecais ir stabils, vienmēr uzticams un ierodas laikā, bet jaunais, strauji joņojot pa pilsētu, rada daudz problēmu. Laika gaitā jaunais mācās no vecā atbildību un kļūst nobriedušāks. Šis ir stāsts par vecākiem un bērniem, kam reiz būs jāieņem vecāku vieta.

Spēlfilma "Mrs McCutcheon" (Austrālija) atspoguļo neparastas personības iejušanos jaunā skolas kolektīvā un situācijas, kas ļauj filmas varoņiem labāk apzināties sevi.

Animācijas īsfilma "Milžu ceļš" (Brazīlija) stāsta par sešus gadus vecu indiāņu meiteni, kas izaicina savu likteni un mācās izprast dzīves ciklu gigantisku koku mežā. Filma ieguvusi sešu starptautisku kinofestivālu balvas, tajā skaitā - par labāko režiju, labāko mūziku un skatītāju balvu. Filmas skaņu celiņš ieskaņots ar oriģināliem inku un Andu kalnos dzīvojošo cilšu instrumentiem.

11:50

Starptautiskā jauniešu īsfilmu programma "Uz priekšu" (75’) ietver četras starptautiskos kinofestivālos atzinību guvušas īsfilmas, kas būs saistošas 13 līdz 18 gadus veciem tīņiem. Spēlfilma "Wannabe" (Austrija) ir dinamisks un ticams mūsdienu momentuzņēmums, kas atspoguļo jaunu youtuberi, kas izveidojusi sev fiktīvu dzīvi internetā.

Vizuālām metaforām bagātā animācijas īsfilma "Audzēts mājās" (Anglija) stāsta par tēvu, kas izolē dēlu no ārpasaules, lai pasargātu no tās briesmām, taču, kad dēls pēc gadiem tiek konfrontēts ar reālo pasauli, tēvs atklāj, ka, iespējams, ir gājis par tālu ar savu sargāšanas instinktu.

Izraēlas režisora filmā "Tēvzeme" dēls atgriežas mājās tēva aitu fermā, kur dažādu iemeslu dēļ nav gaidīts, tomēr šoreiz viņš ir apņēmies pierādīt, ka ir mainījies. Filma pērn ieguvusi 2ANNAS Bērnu un jauniešu īsfilmu konkursa Labākās jauniešu filmas titulu.

Franču animācijas īsfilma TIS stāsta par jaunieti, kurš cīnās ar apstākļiem, kas liedz viņam piebiedroties vienaudžiem.

14:00

Pulksten 14:00 sāksies kinokoncerts - Latvijas un padomju laika hronikas eksperimentāli elektroniskās mūzikas pavadījumā "Rīga asarām netic" un "Rīga - nākotnes pilsēta". Pagātnes kinohronikas Latvijā pazīstamākā elektroniskās mūzikas komponista Andra Indāna ("Gas of Latvia") izpildītā tehno, industrial un videospēļu mūzikas pavadījumā caur futūristiskām vibrācijām iegūs jaunu jēgu. Iekļautie fragmenti:

- Krievijas Imperatora Nikolaja otrā viesošanās Rīgā, 1910;

- Hronika "Rīgas ieņemšana 1917. gadā", autors nav zināms;

- Kinožurnāls "Baltijas okupācija", autors nav zināms;

- Kinomateriāli nr. 15, (Jaunbūves), 1920 - 1939;

- Kinomateriāli nr. 14 (Rīgas Skati), 1920 - 1939;

- Kinožurnāls "Padomju Latvija" 1977, režisors Juris Podnieks;

- Kinožurnāls "Padomju Latvija" Nr. 22, režisors Ansis Epners;

- Kinožurnāls "Latvijas hronika" Nr. 8, režisors Romualds Pipars;

- Dokumentālā filma "Pilsēta cilvēkiem", režisors Varis Krūmiņš.

16:00

Spēlfilma "Ābols upē" (1974), 72’, režisors Aivars Freimanis. Latvijas kultūras kanonā iekļautās Aivara Freimaņa filmas "Ābols upē" seanss ļaus notvert spēlfilmā iemūžinātus un unikālus dokumentālus Rīgas vēstures brīžus. Lomās - Ivars Kalniņš, Akvelīna Līvmane.

17:40

"Rīga 2041" (2014), 37’ režisori Didzis Eglītis, Kārlis Vītols, Adina Istrate, Trīna Rūmeta. Pasākuma izskaņā skatītāji aicināti ieskatīties nākotnē, vērojot latviešu zinātnisko fantastiku – "Rīga 2041".

"Kino ir veids, kā ceļot laikā un telpā, kur citādi nebūtu iespējams nokļūt. Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla 2ANNAS veidotā programma pievērš uzmanību kino kā vēstures un atmiņu laika mašīnai," atzīst programmas veidotāja Laima Graždanoviča. Kļūt par ceļotājiem laikā varēs ikviens – atliek tikai atvērt kinoteātra durvis! Rīgas svētkos iespēja noskatīties labas filmas – bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu