Radīts minerāls, kas var attīrīt atmosfēru no CO2 piesārņojuma (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mary Evans / Natural History Mus

Zinātnieki atklājuši veidu, kā laboratorijas apstākļos radīt magnezītu, kas spēj absorbēt CO2 no atmosfēras, ļaujot efektīvi cīnīties ar gaisa piesārņojumu un klimata pārmaiņām.

Kā rakstīts vietnē “Science Daily”, magnezīts dabiskā ceļā rodas tūkstošiem gadu laikā, tomēr zinātnieki laboratorijā tagad to var radīt dažos mēnešos. Tas ir ārkārtīgi vērtīgs sasniegums zinātnē, ņemot vērā, arvien pieaugošās klimata pārmaiņas.

Magnezīts ir dabiski veidojies minerāls, ko parasti izmanto rotaslietu izgatavošanā, kā arī dažādos industriālajos procesos.

Viena tonna magnezīta spēj no atmosfēras aizvākt aptuveni pustonnu CO2, kas jau iepriekš bija zināms pētniekiem, tomēr līdz šim magnezītu nevienam nebija izdevies radīt laboratorijas apstākļos.

“Lai magnezīts rastos dabā, ir nepieciešami tūkstošiem gadu,” teica pētījuma autors Īans Pauerss (Ian Power).

Lai magnezītu radītu mākslīgi, zinātniekiem nācās rūpīgi izpētīt un identificēt procesus, kuru rezultātā rodas šis minerāls, un paātrināt tos laboratorijā. Visbeidzot zinātniekiem izdevās radīt magnezītu vien 72 dienu laikā. Viss process var norisināties istabas temperatūrā, kas ļauj ievērojami ietaupīt enerģiju.

“Pašlaik tas viss vēl ir eksperimentāls process, kas jāattīsta, kā arī tā rezultāts ir jāpārbauda praksē,” skaidroja Pauerss.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu