"Zemnieku saeima": Kopējā graudu raža šogad varētu būt par apmēram 40% mazāka nekā pērn

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Kopējā graudu raža šogad Latvijā varētu būt par apmēram 40% mazāka nekā pērn un sevišķi zems graudu ražas līmenis būs Kurzemē, prognozēja biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Viņš atzina, ka no ražas viedokļa tik sliktu gadu neatminas. Graudu raža pa reģioniem atšķiras, teiksim, Kurzemes reģionā ražas līmenis ir katastrofāli zems. Zemgales reģionā situācija ir atšķirīga - ir vietas, kur raža ir kritusies par 20%, un ir vietas, kur raža ir par 50% zemāka. Vidzemē un Latgalē - raža ir par 20-30% zemāka nekā normālā ražas gadā. Tikmēr kopējā graudu raža varētu būt par apmēram 40% zemāka salīdzinājumā ar pagājušo gadu.

"Mums ir arī pamatoti iemesli, kāpēc šogad ir tāda neraža - pērnā gada plūdi un šā gada sausums. Protams, ziemāju kultūrām kvalitāte šogad bija sliktāka sausuma dēļ. Arī kvalitāte reģionāli atšķiras. Tur, kur bija lietus, proteīna līmenis ir augstāks, bet tur, kur nebija lietus, tas ir zems. Savukārt vasarāju kultūrām, vasaras kviešiem ir izteikti augsts proteīna līmenis, kas arī ir neraksturīgi Latvijai," sacīja Lazdiņš.

Vienlaikus viņš piebilda, ka patērētājus zemākas graudu ražas šogad neietekmēs, jo miltu un maizes cena šo apstākļu dēļ īpaši nemainīsies.

Lazdiņš pastāstīja, ka patlaban turpinās graudu ražas novākšana. Kurzemē, Zemgalē un Vidzemē tas praktiski jau paveikts. Latgalei šis process vēl tikai priekšā. "Protams, ka Latgalē pavisam cita sējumu struktūra - 80-90% - no kopējās platības pērnā gada plūdu dēļ ir vasarāji. Līdz ar to arī tur lielākās daļas ražas novākšana vēl priekšā," sacīja "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs.

Kooperatīva "VAKS" valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons aģentūrai LETA atzina, ka šogad Latvijā būs graudu ražas kritums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, taču par konkrētu ražas samazinājuma apmēru būs iespējams spriest vēlāk. Vidzemē un Latgalē patlaban ir novākta apmēram puse labības, un jau tagad redzams, ka ziemājiem vidēji raža ir par 20% zemāka. Savukārt vasarāju ražas kritums sasniedz pat 30-40%. Vietām Vidzemē un Latgalē, kur lietus šogad ilgstoši nav lijis, raža kritusies par 50% un vēl vairāk.

"Situācija ir ļoti lokāla. Vietās, kur bija kāds lietus mākonis, raža ir. Savukārt tur, kur nav bijis lietus, ir sliktāk," sprieda Jansons. Turpretī vasarāju ražas vākšana vēl priekšā, jo lietus dēļ ražas novākšana patlaban tikpat kā nenotiek. Šogad laika apstākļu dēļ graudu ražu vāc vidēji divas nedēļas agrāk nekā parasti, līdz ar to ražas vākšanas ziņā nekas vēl neesot nokavēts. Ja drīzumā izdoties sākt vākt atlikušo daļu graudu ražas, tās kvalitāte necietīs.

Jansons pastāstīja, ka šogad graudi padevušies labā kvalitātē. "Šogad laika apstākļi bija labi attiecībā uz graudu kvalitāti un līdz ar to lielākā daļa kviešu atbilst pārtikas kvalitātei. Tas nozīmē, ka proteīna rādītāji ir augsti, krišanas skaitlis pats par sevi sausumā ir augsts un, neraugoties uz sausumu, graudu tilpummasa arī ir tādā līmenī, ka iznācis daudz pārtikas graudu," viņš sacīja.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Eiropas Komisijas prognozēm kviešu raža Latvijā šogad saruks par 9% salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Zemkopības ministrijas Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati liecina, ka, ņemot vērā nelabvēlīgos laika apstākļus - sausumu un karstumu - 2018.gada aprīlī, maijā un jūnijā, var prognozēt, ka 2018.gadā būtiski samazināsies graudu raža, un, piemēram, kviešu raža Latvijā samazināsies par 9%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu