Alkilāta degviela ļauj uzelpot

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Vai ir gadījies, pļaujot zāli ar benzīna pļaujmašīnu vai rīkojoties ar motorzāģi, sajust reiboni un nelabumu no izplūdes gāzēm? Droši vien ne reizi vien, it sevišķi strādājot bezvēja, aizvēja vai celtņu un koku norobežotos apstākļos. Alkilāta degvielas izmantošana novērš kaitīgas blaknes.

Alkilāta degviela Aspen, ko ražo no naftas pārstrādes vieglākajām frakcijām, praktiski nesatur benzolu, kas ir vēzi izraisošs savienojums. Parastā E228 standarta benzīnā pieļaujams ne vairāk kā 1% benzola, alkilātā tā pieļaujamais saturs ir desmitreiz mazāks, bet gatavā Aspen degvielā vēl mazāks, zem 0,03%. Tas pats attiecas uz aromātiskajiem ogļūdeņražiem (<35 benzīnā, <0,45 Aspen), olefīniem (<18 pret <0,3) un sēru (<10 ppm benzīnā un <2.7 ppm Aspen degvielā). Lai cik romantisks arī izklausītos nosaukums "aromātiskie ogļūdeņraži", tieši tie var izraisīt galvassāpes, nogurumu un nelabumu.

Gatava degviela “divtakteriem”

Līdztekus mazāk kancerogēnām izplūdes gāzēm Aspen ir arī mazāk intensīva smarža, tāpēc darba vide ir patīkamāka. Strādājot ar divtaktu motortehniku, atkrīt arī noņemšanās ar eļļas iejaukšanu degvielā. Aspen 2  alkilāta benzīns iepriekš sajaukts ar 2% bioloģiski noārdāmu divtaktu dzinējiem paredzētu eļļu. Tā ir pilnībā sintētiska, 60% no tās sastāva ir iegūti no atjaunojamiem resursiem, tā bioloģiski noārdās (vairāk nekā 80% pēc 28 dienām) un nesatur sodrējus un šķīdinātājus. Ņemot vērā, ka divtaktu motoros konstruktīvo īpatnību dēļ 25 - 30 procenti degvielas nonāk atmosfērā pilnībā nesadeguši, pāreja uz alkilātu degvielu ir tiešs ieguldījums darbinieku veselībā un vides aizsardzībā.

Aspen alkilāta benzīna izstrādātājs un ražotājs ir uzņēmums Lantmännen Aspen AB, Zviedrija. Uzņēmums Aspen tika dibināts 1988. gadā ar mērķi uzlabot mežsaimniecībā nodarbināto darba vidi, kurā darbinieki visu dienu bija pakļauti kaitīgo motorzāģu izplūdes gāzu iedarbībai. Aspen oficiālais izplatītājs Latvijā ir SIA Getz Nordic.

Šobrīd abu veidu alkilātu degvielu 5 litru iepakojumā gan divtaktu, gan četrtaktu dzinējiem var iegādāties degvielas uzpildes stacijās ‘Virši-A’. Divtaktu dzinējiem paredzēto degvielu var iegādāties arī ‘Circle K’ degvielas uzpildes stacijās. Savukārt alkilātu degviela 1 litra iepakojumā nopērkama lielākajos dārza preču veikalos un specializētajos servisos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu