Aspen degviela saudzē motorus (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lai gan mazmotoru ierīču lietošanas intensitāte parasti ir zemāka nekā automašīnu dzinējiem, tie tik un tā ar laiku piesārņojas ar degvielas nosēdumiem, degšanas produktu atliekām un tamlīdzīgi. Alkilātu degviela saudzē ne tikai vidi, bet arī pašus motorus.

Parastais benzīns tiek ražots, izmantojot jēlnaftas rafinēšanas procesu, kura ietvaros dažādas frakcijas tiek dažādos veidos apstrādātas un pēc tam apvienotas. Alkilāts savukārt ražots sintētiski no tīrajām gāzēm, kas rodas jēlnaftas rafinēšanas laikā. Tādējādi tiek iegūts ļoti tīrs benzīns, kura sastāvā ir aptuveni desmit vismazāk kaitīgo vielu un kurš tādēļ praktiski nesatur videi un veselībai bīstamās sastāvdaļas, piemēram, benzolu, aromātiskos ogļūdeņražus, sēru un olefīnus. Turklāt praksē un laboratorijas apstākļos pierādīts, ka, lietojot alkilāta degvielu, labāk jūtas arī dzinējs. Aspen nesatur ūdeni absorbējošas piedevas. Šī iemesla dēļ Aspen ir piemērots lietošanai, piemēram, jūras vidē, kur jau tā ir paaugstināts gaisa mitrums.

Mazāk uzdegumu un tīrākas sveces

Lai gan Aspen nodala produktus divtaktu un četrtaktu dzinējiem, - attiecīgi, Aspen 2 un Aspen 4, četrtaktu motoriem paredzēto degvielu arī var vienkārši sajaukt ar eļļu un izmantot divtaktu dzinējos. Tomēr daudz vienkāršāk ir ieliet tvertnē gatavu Aspen 2, kam jau rūpnīcā pievienota pilnībā sintētiska, bioloģiski noārdāma eļļa. Tā nodrošina dzinēja tīrību un optimālu eļļošanu neatkarīgi no dzinēja temperatūras. Aspen alkilāta benzīns samazina detonāciju, kā arī nodrošina mazāku aizdedzes sveču un sadegšanas kameras piesārņojumu.

Foto: Publicitātes foto

Pa ziemu var "gulēt" bākā

Ilgstošas uzglabāšanas laikā nepazeminās Aspen benzīna kvalitāte, tāpēc dzinēju var viegli iedarbināt pat pēc ilga nelietošanas perioda. Tas varētu būt diezgan patīkami, pirmoreiz iedarbinot pļaujmašīnu pavasarī pēc ziemas dīkstāves. Iekārtu ražotāji parasti iesaka sezonas beigās izstrādāt vai izliet visu degvielu, bet alkilāta degviela mierīgi var palikt tvertnē - tai nekas nenotiks. Parastā benzīna uzglabāšana kannās vai degvielas tvertnē izraisa tā kvalitātes pazemināšanos, kas vēlāk rada iekārtu iedarbināšanas un darbības problēmas. Savukārt Aspen benzīna kvalitāte nepazeminās, tāpēc tas nodrošina nevainojamu iekārtu darbību vairākus gadus. Aspen iepakojuma kannas izgatavotas no pārstrādājamas polietilēna plastmasas, kas ir izvēlēta, rūpējoties par vidi.

Aspen alkilāta benzīna izstrādātājs un ražotājs ir uzņēmums Lantmännen Aspen AB Zviedrijā. Uzņēmums Aspen tika dibināts 1988. gadā ar mērķi uzlabot mežsaimniecībā nodarbināto darba vidi, kurā darbinieki visu dienu bija pakļauti kaitīgo motorzāģu izplūdes gāzu iedarbībai. Aspen oficiālais izplatītājs Latvijā ir SIA Getz Nordic.

Šobrīd abu veidu alkilātu degvielu 5 litru iepakojumā gan divtaktu, gan četrtaktu dzinējiem var iegādāties degvielas uzpildes stacijās ‘Virši-A’. Divtaktu dzinējiem paredzēto degvielu var iegādāties arī ‘Circle K’ degvielas uzpildes stacijās. Savukārt alkilātu degviela 1 litra iepakojumā nopērkama lielākajos dārza preču veikalos un specializētajos servisos.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu