ASV atliek Trampa pieprasīto grandiozo militāro parādi (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

ASV atlikta militārā parāde, kuras ideja ASV prezidentam Donaldam Trampam radās pēc Bastīlijas ieņemšanas dienas parādes noskatīšanās Parīzē. Tās izmaksas būtu pārsniegušas 90 miljonus dolāru, aģentūrai AFP atklāja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

"Aizsardzības ministrija un Baltais nams plāno parādi, lai godinātu Amerikas militāros veterānus un pieminētu Pirmā pasaules kara [beigas]. Mēs sākumā bijām iecerējuši šo pasākumu 2018.gada 10.novembrī, bet esam vienojušies izpētīt iespējas [to rīkot] 2019.gadā," teikts Pentagona preses dienesta pārstāvja pulkveža Roba Meninga ceturtdien izplatītajā paziņojumā.

Kad Baltais nams februārī paziņoja par Trampa vēlmi rīkot šādu parādi, ASV prezidenta administrācijas budžeta direktors sacīja, ka parādes izmaksas būs no 10 līdz 30 miljoniem dolāru.

Taču amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, ziņu aģentūrai AFP ceturtdien teica, ka pašlaik plānotie izdevumi parādes sarīkošanai ir 92 miljoni dolāru, lai gan tās vēl neesot galīgās aplēses.

Parādi bija iecerēts rīkot Vašingtonā nedēļas nogalē, kad ASV atzīmē Veterānu dienu, un tajā tika plānota liela aviācijas līdzdalība.

Ideja rīkot šādu parādi Trampam radusies pēc tam, kad 2017.gada jūlijā viņš pēc Francijas prezidenta Emanuela Makrona uzaicinājuma apmeklējis Bastīlijas ieņemšanas dienas parādi Parīzē, kas uz viņu atstājusi lielu iespaidu.

ASV plašsaziņas līdzekļi pievērsa uzmanību gaidāmās parādes lielajām izmaksām kontekstā ar Trampa lēmumu pārtraukt kopīgās militārās mācības ar Dienvidkoreju, norādot, ka tādējādi tiks ietaupīti lieli līdzekļi. Šīs mācības izmaksātu 14 miljonus dolāru.

"Mēs pārtrauksim [kopīgās] militārās mācības [ar Dienvidkoreju], tas mums ietaupīs milzīgi daudz naudas," jūnijā pēc tikšanās ar Dienvidkorejas līderi Kimu Čenunu paziņoja Tramps.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu