Igaunijas valdība apstiprina plānus turpināt austrumu robežas izbūvi

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Igaunijas austrumu robežas izbūve tiks turpināta Policijas un robežapsardzes departamenta projektā plānotajā apmērā, kas paredz izmaksas 190 miljonu eiro apmērā, un darbi tiks pabeigti līdz 2026.gadam, nolēmusi valdība.

Kā uzsvēris premjerministrs Jiri Ratass, austrumu robežas izbūve ir svarīga gan no Igaunijas, gan visas Šengenas telpas drošības viedokļa.

"Mūsu austrumu robeža ir arī NATO un Eiropas Savienības (ES) ārējā robeža, tādēļ šo darbu kvalitāte ir īpaši nozīmīga," norādījis valdības vadītājs, piebilstot, ka tas palīdzēs arī ierobežot nelegālo migrāciju un cilvēku un preču kontrabandu un aizsargās tirgu.

"Robežas izbūves projekts nav apstājies ne uz mirkli, un mēs to turpināsim ar pilnu ātrumu, virzoties no punkta, kur sastopas Igaunijas, Latvijas un Krievijas robežas," norādījis iekšlietu ministrs Andress Anvelts, piebilstot, ka nav pamata runāt par projekta sadārdzināšanos, jo tajā jau norādītas izmaksas 190 miljonu eiro apmērā un summa palikusi tā pati.

Pēc viņa teiktā, februārī prezentētais projekta risinājums ir objektīvs un atbilst prasībām attiecībā uz mūsdienīgas robežas izbūvi, un to apliecinājusi arī neatkarīga ekspertu kompānija "IB Telora", valsts nekustamā īpašuma apsaimniekošanas kompānija RKAS, kā arī ES robežapsardzības aģentūra "Frontex".

"Ar šobrīd pieejamajiem resursiem mēs sāksim izbūvēt četrus robežas posmus 33 kilometru kopgarumā. Izbūvējot nākamos posmus un paredzot finansējumu valsts budžetā, jāņem vērā RKAS aplēses attiecībā uz būvniecības tirgu, kas liecina, ka izmaksas varētu pieaugt par 7% gadā, bet tas nenozīmē, ka tās katrā ziņā pieaugs," piebildis Anvelts.

"Austrumu robežas izbūve ir Igaunijas stratēģiskā investīcija, un tieši to mēs uzsvērsim sarunās par nākamo ES budžeta periodu," norādījis ministrs, piebilstot, ka valdība centīsies piesaistīt projektam iespējami daudz ārējo resursu.

Pašreizējā budžeta periodā Igaunija var izlietot robežas izbūvei 37 miljonus eiro.

"Ņemot vērā, ka investīcijas, kas saistītas ar drošību un robežu apsardzību, pieaug Eiropas līmenī, mēs noteikti varam cerēt saņemt papildu investīcijas nākamajā budžeta periodā," sacījis Anvelts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu