Pentagons: Ķīna būvē jaunus bumbvedējus, apmāca pilotus iespējamiem uzlidojumiem ASV (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Pentagons ikgadējā ziņojumā par Ķīnas militārajām spējām norāda, ka valsts attīstot tāla darbības rādiusa bumbvedējus, ko iespējams aprīkot ar kodollādiņiem, kā arī, "iespējams", apmāca pilotus uzlidojumiem ASV un to sabiedrotajiem, vēsta raidorganizācija CNN.

"Kodolspējīgu bumbvedēju izvietošana un integrācija varētu nodrošināt, ka Ķīnai pirmoreiz ir kodolieroču sistēmu "triāde", kas izvietota uz zemes, jūrā un gaisā," norādīts ziņojumā.

Jaunie bumbvedēji varētu būt gatavi izmantošanai tuvāko desmit gadu laikā, un tie papildinātu Ķīnas militārajā arsenālā jau esošos bumbvedējus.

Pentagons lēš, ka Ķīnas aizsardzības tēriņi 2017.gadā pārsnieguši 190 miljardus ASV dolāru, ziņo aģentūra "Reuters".

"Pēdējo trīs gadu laikā [Ķīnas bruņotie spēki] ir strauji paplašinājuši teritorijas, kur darbina bumbvedējus, ieguvuši pieredzi kritiskos jūras reģionos un, iespējams, apmāca uzlidojumiem pret ASV un sabiedroto mērķiem," secināts paziņojumā. Taču, lai arī Ķīna attīsta savas militārās spējas, nav zināms, vai valsts plāno ko vairāk "nekā uzlaboto spēju demonstrāciju".

Pentagons arī uzsvēra, ka Ķīna turpina stiprināt savu militāro kosmosa programmu. ASV prezidents Donalds Tramps šomēnes paziņoja par plāniem līdz 2020.gadam likt pamatus ASV "kosmosa spēkiem".

ASV 2018.gada sākumā publicēja jaunu aizsardzības stratēģiju, kurā par vienu no ASV bruņoto spēku galvenajiem izaicinājumiem pasludināja "ilgtermiņa stratēģisko sacensību ar Ķīnu".

Maijā Ķīna pirmoreiz nosēdināja "H-6K" bumbvedējus, ko iespējams aprīkot ar kodollādiņiem, uz vienas no valstij piederošajām mākslīgajām salām Dienvidķīnas jūrām.

Pentagona ziņojums iznācis laikā, kad ASV un Ķīnas attiecībās valda saspringums, ko izraisījis eskalējošs tirdzniecības karš un nesaskaņas par Pekinas aktivitātēm Taivānā un Dienvidķīnas jūrā.

Pirms Pentagona ziņojuma iznākšanas ASV paziņoja par jaunu 717 miljardu dolāru aizsardzības budžetu, kas paredz ciešāku sadarbību ar Taivānu. Tas saniknoja Ķīnu, kas ASV apsūdzēja "Aukstā kara mentalitātē".

Pentagona ziņojumā arī teikts, ka Ķīna "arvien aktīvāk attīsta militārās spējas, kas domātas Taivānas paklausības nodrošināšanai" tā dēvētās "vienas Ķīnas politikas" ietvaros.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu