"Mašīna pazuda mākoņos." Dženovas katastrofā izdzīvojušo stāsti

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Otrdien Itālijā notika liela traģēdija - sagrūstot tilta posmam Dženovā, dzīvību zaudēja vismaz 38 cilvēki. Glābēji turpina meklēt bojāgājušos tilta gruvešos, tāpēc to skaits vēl varētu palielināties. Taču vairākiem cilvēkiem izdevās teju brīnumainā kārtā izglābties. Raidorganizācija "Euronews" apkopojusi izdzīvojušo stāstus.

"Redzēju, kā mašīna pazuda mākoņos."

Par vienu no Dženovas traģēdijas simboliem kļuvusi zaļā kravas automašīna ar zīmola "Basko" nosaukumu uz kravas nodalījuma, kas apstājusies uz tilta vien dažus metrus pirms sagruvušā ceļa posma. Tās šoferis, kas savu vārdu nevēlas atklāt, stāsta, kā redzējis priekšā braucošo automašīnu pazūdam no skata.

Foto: Imago/ScanPix

"Mani apdzina automašīna. Es to redzēju spoguļos. Tā mani apdzina un sāka braukt man priekšā. Tikko bijām uzbrukuši uz tilta," stāsta 37 gadus vecais vīrietis. "Stipri lija, ātrāk braukt nebija iespējams. Kad mašīna mani apdzina, es palēnināju gaitu, citādi nevarētu saglabāt drošu attālumu."

"Taču vienā brīdī viss sāka šūpoties. Redzēju, kā mašīna pazuda mākoņos. (..) Es strauji nobremzēju. Kad ieraudzīju lielo caurumu, sāku braukt atpakaļgaitā, lai izkļūtu no šīs elles."

Šoferis ir dzimis laimes krekliņā - viņš tika sveikā cauri bez savainojumiem. "Es sapratu, ka [tilts] ir sabrucis, ka man jāskrien prom. Es izkāpu no automašīnas un sāku skriet. Lietū ieraudzīju vēl citus autovadītājus un teicu, lai viņi dara to pašu," stāsta šoferis.

"Es nezinu, kā tas iespējams, bet es esmu dzīvs," viņš sacīja.

"Es skrēju kā Useins Bolts."

Hematoloģe Valentīna Galbusera automašīnā atradās uz tilta, kad sāka grūt tā posms. "Es sēdēju sastrēgumā, spēcīgi lija. Tad es redzēju, kā tilta balsti brūk, it kā tie būtu Dvīņu torņi. Es centos iedarbināt atpakaļgaitu," viņa stāsta Itālijas ziņu aģentūrai ANSA.

Foto: SIPA/Scanpix

"Tālāk bija "Basko" kravas auto - tas apstājās tieši pirms milzīgā tukšuma. Jauns vīrietis izkāpa un sāka skriet. Arī es izkāpu no savas mašīnas. Ceļa vidū bija maza meitenīte, kas kliedza: "Tilts brūk!" Es skrēju kā Useins Bolts, līdz nokļuvu drošībā. Tas ir brīnums, ka izdzīvoju."

"Es ņēmu nost akmeņus no viņas sejas un mutes."

58 gadus vecā Marija Gvagliata un viņas 24 gadus vecā meita Kamilla atradās atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma "Amiu" ēkā, kas atrodas pie tilta. Ēkā sakrita gruveši no tilta. 

"Kamillas stāvoklis ir smagāks - viņai ir lauztas gūžas, bet vismaz beidzot esam pilnībā pārliecināti, ka viņa izdzīvos," stāsta Gvaliata.

"Es jutu, ka viņa ir zem gruvešiem, bet tuvu man. Es ņēmu nost akmeņus no viņas sejas un mutes, bet tad zaudēju samaņu."

"Vienā brīdī viss sabruka, bet es tikpat kā neko neatceros. Kamilla teica, ka es sāku kliegt, bet tikai tagad - pēc divām dienām - pamazām sāku atcerēties, kas notika," teica māte.

Foto: EPA/Scanpix

"Ja viņi būtu vēlreiz apstājušies uzsmēķēt, viņiem tagad nekas nekaitētu."

Natāliju Jeļinu un Eiženu Babinu no gruvešiem izvilka glābēji. Tagad viņi slimnīcā ārstē nopietnus muguras savainojumus, raidorganizācijai "Euronews" pastāstīja viņu paziņa Paskvāle de Rosa.

"Viņi ir apsaitēti un šoka stāvoklī," viņš stāsta par ukraiņu un moldāvu izcelsmes pāri, kas dzīvo Itālijā. "Viņi posās īsā atvaļinājumā uz Nicu. (..) Ja tikai viņi būtu vēlreiz apstājušies uzsmēķēt, viņiem tagad nekas nekaitētu."

"Par notikušo uzzinājām, jo Natālijas 17 gadus vecais dēls no iepriekšējām attiecībām piezvanīja, bet mātes vietā atbildēja ugunsdzēsējs," stāsta de Rosa. "Viņi pārmeklēja gruvešus pastāstīja, kas noticis."

"Tas ir brīnums, ka viņš ir dzīvs."

"Viņš saka, ka atceroties tikai to, kā ugunsdzēsēji viņam aizliedza kustēties. Viņš bija iesprostots gruvešos 20 metru augstumā virs zemes," stāsta 28 gadus vecā Džulija Organo, kuras 29 gadus vecais dzīvesbiedrs Džanluka Ardīnī tila sabrukšanas brīdī atradās pie darba automašīnas stūres.

"Es ticu, ka vēlme piedzīvot dēla nākšanu pasaulē viņam deva spēku izturēt," sieviete sacīja aģentūrai ANSA. Organo ir devītajā grūtniecības mēnesī.

"Tas ir brīnums, ka viņš ir dzīvs. Es nevaru atrast vārdus, lai to aprakstītu."

Ardīnī kritiena laikā nopietni savainoja plecu. Taču viņa kolēģis neizdzīvoja.

"Kā apokaliptiska aina filmā."

Bijušais futbolists un ugunsdzēsējs Dāvids Kapello nokrita no apmēram 40 metru augstuma, kad zem viņa automašīnas riteņiem pazuda ceļa segums.

"Es lietus laikā braucu pa tiltu. Izdzirdēju ļoti skaļu troksni. (..) Jutu, kā kaut kas mani velk uz leju. Mana automašīna uzkrita uz balsta. Man izdevās tikt no tās laukā. Tas bija neaprakstāmi," stāsta 33 gadus vecais vīrietis.

"Redzēju, kā acu priekšā krīt automašīnas. Tā bija kā apokaliptiska aina filmā, kas ilga tikai dažas sekundes. Man palaimējās, salīdzinot ar citiem. Tā ir traģēdija."

Piektdien Dženovā ar ekskavatoriem sākta lielu sabrukušā tilta gabalu aizvākšana no katastrofas vietas. Ar smago tehniku tika aizvākts liels vertikāls tilta fragments, ļaujot glābējiem piekļūt vietai, kurai pirms tam nebija iespējams tikt klāt. 

Sabrukušā tilta gruveši uzkrita vairākām noliktavu ēkām, kas atradās zem tā.

Sestdien, 18.augustā, vairāki traģēdijas upuri tiks apglabāti kopīgās bērēs Dženovā.

CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu