Maizes un makaronu ēšanu saista ar garu mūžu (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Visi ir dzirdējuši, ka pārspīlēt ar maizes, makaronu un citu ogļhidrātu lietošanu uzturā nav prātīgi, tomēr jaunā pētījumā atklāts, ka tieši ogļhidrātiem varētu būt nozīmīga loma cilvēka mūža ilgumā.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The Lancet Public Health”, vēstīts, ka cilvēkiem, kuru uztura 50 procentus veido ogļhidrāti, var būt mazāka iespēja pāragri doties viņsaulē nekā tiem, kuri patērē vai nu pārāk daudz, vai pārāk maz ogļhidrātu.

Pētnieki aplēsa, ka 50 gadu veci cilvēki, kuri samērīgi patērē ogļhidrātus, nodzīvo vidēji līdz 83 gadu vecumam, savukārt tie, kuri ogļhidrātus patērē pārāk lielā daudzumā, – līdz 79 gadiem.

Aplēses tika balstītas uz 15500 ASV iedzīvotāju analīzes datiem. Visiem dalībniekiem bija jāpiedalās aptaujā pētījuma sākumā un vēlreiz pēc sešiem gadiem. Pētnieki apzināja dalībnieku izglītības līmeni, ģimenes stāvokli, ienākumu līmeni, kaitīgos paradumus, slimību vēsturi u.c. Pēc tam šie cilvēki tika novēroti 25 gadus.

Rezultātā atklājās, ka pastāv saistība starp cilvēka mūža ilgumu un ogļhidrātu daudzumu uzturā, proti, lielāks pāragras nāves risks ir tiem cilvēkiem, kuri patērē vai nu pārāk daudz, vai pārāk maz ogļhidrātu. Tas būtu vai nu vairāk par 70 procentiem, vai mazāk par 40 procentiem ogļhidrātu no kopējā uzņemto kaloriju daudzuma.

Ir izvirzīti daži iespējamie skaidrojumi, kāpēc tā notiek, proti, tie, kuri patērē pārāk daudz ogļhidrātu, iespējams, uzņem rafinētos ogļhidrātus, kuriem nav augsta uzturvērtība, tāpēc tie var būt kaitīgi organismam. Savukārt tie, kuri patērē maz ogļhidrātu, tiecas vairāk ēst gaļu un piena produktus, kas var pasliktināt sirds veselību. Tie, kuri visu ēd samērīgi, tad arī dzīvo ilgāk un ir veselīgāki.

Lūk, Aristoteļa zelta vidusceļš kārtējo reizi ir attaisnojies.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu