Merkele un Makrons brīdina par "humāniem riskiem" Sīrijas Idlibas reģionā (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Emanuels Makrons piektdien pauda bažas par humāno situāciju nemiernieku kontrolētajā Sīrijas Idlibas reģionā, kas varētu kļūt par Sīrijas kara nākamo lielo kaujas lauku.

Telefonsarunas gaitā abi līderi kā "ļoti augstus" raksturojuši "humānos riskus" Idlibā, kur valdības spēki pēdējo dienu laikā arvien intensīvāk bombardē nemiernieku pozīcijas, pavēstīja Elizejas pils.

Viņi aicināja īstenot "ietverošu politisku procesu, lai šajā reģionā ļautu iestāties stabilam mieram".

Prezidenta Bašara al Asada spēki apsver plānus atgūt kontroli pār Idlibas provinci, kas pēc pilsoņkara septiņiem gadiem ir pēdējā lielā teritorija, kas joprojām atrodas nemiernieku kontrolē.

Pagājušajā nedēļā valdības helikopteri izkaisīja skrejlapas virs Idlibas provinces austrumdaļas pilsētām, mudinot cilvēkus padoties.

Idliba, kas atrodas starp Sīrijas Vidusjūras piekrasti un valsts otru lielāko pilsētu Alepo, ir apvidus, uz kurieni pēc valdības spēku uzvarām citos Sīrijas reģionos, kā arī valdības un nemiernieku starpā noslēgtajiem līgumiem, devušies bruņotās opozīcijas grupējumu karotāji un ģimenes locekļi.

ANO aicinājusi rīkot sarunas, lai šajā ziemeļu provincē, kas robežojas ar Turciju, novērstu "civilistu asinspirti".

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu