Lielbritānijas vērtīgāko uzņēmumu vadītāji gadā nopelna tikpat, cik vidējais darbinieks gadsimtā (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Simts vērtīgāko Londonas biržā (LSE) kotēto uzņēmumu vadītāju vidējais atalgojums pagājušajā gadā palielinājās par 11% - līdz 3,9 miljoniem sterliņu mārciņu gadā. Tajā pašā laikā šo uzņēmumu darbinieku vidējais atalgojums pieauga vien par 2% līdz aptuveni 23 500 mārciņu gadā. Tas nozīmē, ka vidējām uzņēmuma darbiniekam būtu jāstrādā 137 gadi, lai viņš nopelnītu tikpat, cik uzņēmuma izpilddirektors nopelna 12 mēnešu laikā, vēsta “CNN Money”. 

Dramatiskā atalgojuma nevienlīdzība simts Londonas biržas indeksā “FTSE 100” iekļautajos uzņēmumos konstatēta cilvēkresursu pārvaldes speciālistu asociācijas "Chartered Institute of Personnel and Development" (CIPD) un ekonomikas domnīcas “High Pay Centre” veiktā pētījumā. 

Jautājumi par lielo uzņēmumu izpilddirektoru milzīgajām algām un to saistību ar plašāku nevienlīdzības tendenci pēdējā laikā arvien skaļāk izskan visā pasaulē. 

Viena no apņēmīgākajām savos centienos samazināt atalgojuma nevienlīdzību, pēdējos gados ir bijusi tieši Lielbritānijas valdība. 

Lielbritānijas uzņēmumiem tagad ir pienākums publiskot uzņēmumā strādājošo sieviešu un vīriešu vidējā atalgojumu atšķirību. 

Savukārt sākot ar 2020.gadu uzņēmumiem būs jāpublisko arī atšķirība starp uzņēmuma vadošo amatpersonu un pārējo darbinieku vidējo atalgojumu. Uzņēmumiem nepieciešamības gadījumā būs arī jāspēj pamatot, kāpēc vadītāju un pārējo darbinieku atalgojums dramatiski atšķiras. 

“Šajā kontekstā mēs varējām sagaidīt, ka atlīdzības komitejas un uzņēmumu akcionāri varētu būt izdarījuši lielāku lejupejošu spiedienu attiecībā uz lielākajām algām. Mūsu secinājumi stiprina mūsu pārliecību, ka atalgojuma politikā un praksē nepieciešams īstenot plašākas un jēgpilnākas izmaiņas,” norāda pētījuma autori.  

CIPD un “High Pay Centre” eksperti nonākuši pie secinājuma, ka straujais biržā kotēto uzņēmumu izpilddirektoru algu kāpums pagājušajā gadā skaidrojams ar labvēlīgo situāciju akciju tirgū. 

Lielbritānijas valdība šogad paziņoja, ka tiks veikta izmeklēšana, lai noskaidrotu vai biržās kotētie uzņēmumi nav īstenojuši akciju atpirkšanas darījumus, lai tādējādi mākslīgi palielinātu atalgojumu vadošajām uzņēmuma amatpersonām. 

“Lai arī vairums uzņēmumu atbildīgas uzņēmējdarbības politiku īsteno pareizi, mēs saprotam arī darbinieku un akcionāru dusmas gadījumā, kad priekšnieku atalgojums nav atbilstošs kompānijas uzrādītājiem rezultātiem,” norādīja Lielbritānijas valdības Uzņēmējdarbības, Enerģētikas un industriālās stratēģijas departamenta pārstāvji. 

CIPD un “High Pay Centre” pētījums arī norāda uz ievērojamo nevienlīdzību simts vērtīgāko fondu tirgū kotēto uzņēmumu vadītāju atalgojumā, atkarībā no dzimuma – izpilddirektori vīrieši šajos uzņēmumos saņem vidēji par 110% vairāk nekā izpilddirektores sievietes. 

Jāpiebilst, ka tikai septiņus no simts “FTSE 100” indeksa uzņēmumiem vada sievietes. 

Lai mazinātu nevienlīdzību, pētījuma autori aicina vērtīgākos Lielbritānijas uzņēmumus sākt publiskot vadītāju un darbinieku vidējā atalgojuma atšķirību jau tagad, nevis gaidīt līdz 2020.gadam, kad viņiem tas būs jādara ar likumu. 

Tāpat eksperti aicina uzņēmumus sniegt skaidrāku informāciju par to atalgojuma struktūrām, tajā pašā laikā aicinot cilvēkresursu profesionāļus izdarīt lielāku spiedienu uz kompāniju atlīdzības komitejām, kas nosaka vadošo amatpersonu atalgojumu. 

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu