Afganistānas prezidents izsludina jaunu pamieru

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Afganistānas prezidents Ašrafs Gani paziņojis par jaunu trīs mēnešu pamieru cīņā ar kustību "Taliban", bet uzsvēris, ka tas būs iespējams vienīgi tad, ja šim aicinājumam atsauksies arī paši talibi.

"Es vēlreiz izsludinu pamieru no rītdienas līdz pravieša dzimšanas dienai ar noteikumu, ka talibi tam atsaucas," televīzijas uzrunā Afganistānas Neatkarības dienā paziņojis Gani, norādot uz pravieša Muhameda dzimšanas dienu, kas tiks svinēta 21.novembrī.

Aizvadītās nedēļas laikā Afganistānā norisinājās sīvas kaujas par Gaznī provinces galvaspilsētu, kas atrodas tikai divu stundu braucienā no Kabulas. Pēc vairākas dienas ilgām cīņām Afganistānas drošības spēkiem izdevās atgūt kontroli pār pilsētu, kur talibi dedzināja ēkas un postīja infrastruktūru. Šajās dienās notikuši uzbrukumi valdības objektiem arī citviet Afganistānā.

Jūnijā Afganistānas valdība vienpusējā kārtā bija izziņojusi pamieru uz musulmaņu Dzīru svētku laiku, tas pārklājās ar talibu izziņoto trīs dienu pamieru pašu svētku laikā un vēlāk tika pagarināts vēl pēc sākotnējā termiņa. Šogad pirmo reizi 17 gadus ilgušā konflikta laikā Dzīru svētkos valdīja īpaša noskaņa un bija vērojama brāļošanās starp drošības spēku karavīriem un talibiem. Tas raisīja jaunas cerības uz miera sarunām, kas pieliktu punktu konfliktam, taču turpmākajās nedēļās vardarbība atsākās.

Gani jaunais paziņojums atzinīgi novērtēts Pakistānā, kas ilgu laiku apsūdzēta sakaru uzturēšanā ar talibu līderiem un patvēruma došanā kustības kaujiniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu