Aptauja: 17% iedzīvotāju draugu vai ģimenes lokā pazīst kādu no vardarbības ģimenē cietušo (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Latvijas iedzīvotāju vidū 17,2% draugu vai ģimenes lokā pazīst kādu, kurš cietis no vardarbības ģimenē, bet 20% šādus cilvēkus zina tuvākajā apkārtnē vai apkaimē, liecina pētījumu centra SKDS veiktā aptauja projektā "Vardarbībai patīk klusums".

Visvairāk jeb 13% iedzīvotāju pazīst sievieti, kura cietusi no vardarbības ģimenē. Vienlaikus 0,6% iedzīvotāju pazīst vīrieti, kurš cietis no vardarbības ģimenē, bet 3,6% pazīst abu dzimumu pārstāvjus, kuri cietuši no šāda veida vardarbības.

Raksturojot situāciju viņiem tuvākajā apkārtnē vai apkaimē, 20% iedzīvotāju atzīmēja, ka pazīst kādu, kas cietis no vardarbības. Cietušu vīrieti pazīst 1% iedzīvotāju, sievieti - 14%, bet abu dzimumu pārstāvjus - 6% iedzīvotāju.

Savukārt kādu, kas cietis no vardarbības mācību vai darba vietā, gadījies sastapt 5% iedzīvotāju, tostarp vīrieti sastapuši 0,3% cilvēku, sievieti - 2%, bet abus - arī 2% iedzīvotāju.

Starp tiem, kas tuvākā apkārtnē vai apkaimē pazīst kādu, kas ir cietis no vardarbības ģimenē, biežāk nekā caurmērā ir respondenti vecumā no 35 līdz 54 gadiem, aptaujātie ar pamatizglītību, pētījuma dalībnieki ar vidēji augstiem ienākumiem, Pierīgas un Vidzemes iedzīvotāji, kā arī lauku teritorijās dzīvojošie.

Savukārt starp tiem, kas norādīja, ka draugu un ģimenes locekļu vidū zina kādu no vardarbības ģimenē cietušo, biežāk ir sievietes, respondenti vecumā no 25 līdz 54 gadiem, pētījuma dalībnieki ar augstiem ienākumiem, kā arī Rīgas iedzīvotāji.

To, ka cilvēki ar šādu pieredzi ir sastapti mācību vai darba vietā, biežāk nekā caurmērā minēja respondenti vecumā no 45 līdz 54 gadiem.

Aptaujā piedalījās 1013 respondenti vecumā no 15 gadiem. Respondentu vidū bija cilvēki no visiem Latvijas reģioniem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu