Ūdens uz citām planētām? Biežāka parādība, nekā mums šķiet

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/Ames/JPL-Caltech SWNS.com/Scanpix

Zinātnieki paziņojuši, ka planētas, uz kurām atrodas ūdens, visumā ir daudz biežāka parādība, nekā mums varētu šķist. Šis paziņojums varētu fundamentāli ietekmēt ārpuszemes dzīvības meklējumus.

Kā vēsta “ScienceDaily”, šāda hipotēze tika izvirzīta Goldšmita zinātniskajā konferencē Bostonā, un tā ir balstīta uz blakus esošo eksoplanētu analīzi, proti, to lielie izmēri varētu būt atkarīgi no ūdens daudzuma uz tām.

Rezultātā zinātnieki ir pārliecināti, ka mūsu galaktikā ir daudzas Zemei līdzīgas planētas, uz kurām ir ūdens un, iespējams, dzīvība. Tas nozīmē, ka daudzas no tām eksoplanētām, kuras astronomi ir atklājuši pēdējos gados, varētu sastāvēt 50% no ūdens.

“Tas, ka kosmosā varētu būt tik daudz planētu, uz kurām ir ūdens, mums bija ļoti liels pārsteigums,” teica pētījuma autors Lī Dzengs (Li Zeng).

Uz šīm planētām varētu būt gan ūdens, gan dzīvība, tomēr tas nenozīmē, ka šī dzīvība būtu tāda pati kā uz Zemes.

“Ūdens uz šīm planētām, visticamāk, ir nedaudz citādāks nekā uz Zemes. Jāņem vērā, ka gaisa temperatūra uz šīm planētām ir no +200 līdz +500 Celsija grādiem, kas nozīmē, ka šo planētu atmosfēra sastāv no ūdens tvaika, savukārt šķidrs ūdens atrodas zem planētas garozas,” piebilda Dzengs.

Iepriekšējos pētījumos tika atklāts, ka daudzas no 4000 apstiprinātajām vai potenciālajām eksoplanētām var ierindot divu izmēru grupās: planētas, kuras ir 1,5 reizes un aptuveni 2,5 reizes lielākas par Zemi.

Jaunajā pētījumā zinātnieki cenšas noskaidrot, kāda ir šo planētu struktūra. Jau noskaidrots, ka mazākās planētas ir akmeņainas, bet lielākās, visticamāk, ir ūdeņainas.

Turpmākajos gados pētnieki cer atklāt daudz jauna par šīm planētām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu