Pēc 100 gadiem Roalda Amundsena kuģis atgriežas Norvēģijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

1917. gadā norvēģu pētnieks Roalds Amundsens jau bija sasniedzis Dienvidpolu, šķērsojis Ziemeļrietumu jūrasceļu un kļuvis par cienījamu, un atzītu polārpētnieku. Tiesa, Amundsens nebija tikai piedzīvojumu meklētājs. Viņu interesēja arī zinātne, tāpēc viņš daudz laika veltīja, lai analizētu Ziemeļu ledus okeānu un polāros ledājus. Tajā laikā viņš kuģoja ar trīsmastu burukuģi “Moda”, kurš, kā vēsta “AFP”, beidzot atgriezies mājās – Norvēģijas ostā.

Tā kā Pirmais pasaules karš Atlantijas okeāna šķērsošanu padarīja bīstamu, virkne pētnieku 1918. gadā nolēma Ziemeļpolu sasniegt pa Ziemeļaustrumu jūrasceļu. Tomēr ekspedīcija, kas saucās “Modas ekspedīcija”, nesākās pārāk veiksmīgi. Pirmajā ziemā Amundsens nokrita uz ledus un salauza roku divās vietās, viņam uzbruka leduslācis un viņš gandrīz nomira no saindēšanās ar oglekļa monoksīdu.

Foto: AFP / Scanpix

Jūrasceļa stāvoklis izrādījās krietni sliktāks, nekā komanda bija cerējusi, tāpēc kuģim vajadzēja trīs gadus, lai sasniegtu tikai Aļasku. No Aļaskas bija plānots doties uz Ziemeļpolu, tomēr nopietnu bojājumu dēļ kuģim nācās doties uz Sietlu. Kad “Moda” bija salabota, Amundsens tomēr nolēma neturpināt plānoto ceļu, jo pēkšņi aizrāvās ar ideju, pāri Ziemeļpolam pārlidot ar lidmašīnu. Tāpēc viņš izmantoja “Modu”, lai uz Aļasku nogādātu lidmašīnu. Lidojums Amundsenam neizdevās, tāpēc 1925. gadā viņš bija spiests kuģi pārdot kompānijai, kas to izmantoja par peldošo noliktavu un Arktikā pirmo radiostaciju. 1930. gadā kuģis nogrima un iesala ledū pie Kanādas krastiem Nunavutā.

Foto: AFP / Scanpix

1990. gadā norvēģi kuģa vraku atpirka par vienu dolāru, tomēr pašiem norvēģiem šis vraks bija jāizceļ un jātransportē uz Norvēģiju. Plāni izgāzās, un 2011. gadā Kanādas valdība nolēma paturēt kuģa vraku sev, tomēr pirms dokumentu nokārtošanas norvēģi nolēma veikt vēl vienu mēģinājumu “Modu” dabūt mājās. Process beidzot sāka kustēties uz priekšu.

Pēc vairākiem gadiem sagatavošanās kuģis 2016. gada vasarā tika pacelts no jūras gultnes. 2017. gadā tas tika nogādāts Grenlandē, bet jūnijā sāka uzsāka ceļu uz Skandināviju, Norvēģijas krastus sasniedzot 5. augustā.

“Tas ir brīnišķīgi, ka “Moda” beidzot ir atpakaļ mājās,” sajūsmināts bija projekta vadītājs Jans Vangārds (Jan Wangaard).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu