Pētījums: vīrieši ir žiglāki par sievietēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Iemesls, kāpēc meitenes sliktāk prot noķert lietas nekā zēni, iespējams, ir noskaidrots. Izrādās, ka vīrieši kustību vizuāli uztver ievērojami ātrāk nekā sievietes.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Current Biology”, aprakstīts eksperiments, kurā vīriešiem un sievietēm bija jāseko līdzi melnām un baltām svītrām un jāziņo, kad tās kustas pa labi un kad pa kreisi.

Rezultātā atklājās, ka sievietēm vajadzēja no 25 līdz 75 procentiem vairāk laika, lai noteiktu, kādā virzienā līnija kustas.

Atklājums parāda, ka vīriešiem ir labākas reakcijas spējas nekā sievietēm, kā rezultātā ir labāka arī roku koordinācija. Tas nozīmē, ka vīrieši ir labāki, piemēram, bumbas ķeršanā.

Cilvēki, kuri eksperimentā uzrādīja labus rezultātus, tiek saistīti arī ar autiskā spektra traucējumiem un depresiju.

Pētījuma praktiskajā daļā 263 dalībnieki tika sadalīti trīs grupās. Pirmajā grupā bija 18 vīrieši un 15 sievietes vecuma grupā no 18 līdz 30 gadiem. Otrā grupā bija 25 vīrieši un 28 sievietes vecuma grupā no 18 līdz 59 gadiem. Savukārt trešajā grupā bija 61 vīrietis un 116 sievietes vecuma grupā no 18 līdz 30 gadiem.

Tomēr zinātnieki skaidro: lai arī vīriešiem ir labāka kustības uztveres spēja, tomēr tas nenozīmē, ka labāka ir arī vizuālās informācijas apstrādes spēja.

Pastāv uzskats, ka cerebrālais process, kas noregulē nervu sistēmas darbību, tiek izjaukts cilvēkiem ar depresiju un autiskā spektra traucējumiem. Rezultātā šiem cilvēkiem ir ātrākas reakcijas spējas.

“Mēs bijām ļoti pārsteigti par šo atklājumu. Pastāv ļoti maz pierādījumu par atšķirību vizuālajā reakcijā starp sievietēm un vīriešiem,” komentēja viens no pētījuma autoriem profesors Skots Murejs (Professor Scott Murray).

Turpmākajos pētījumos zinātnieki cer atklāt fundamentālas atšķirības starp vīriešu un sieviešu smadzenēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu