Aptauja: teju puse vīriešu uzskata, ka sievietes bieži izprovocē uz sevi vērstu vardarbību (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Latvijā 39% iedzīvotāju uzskata, ka vardarbību pret sievietēm bieži provocē pašas cietušās, liecina pētījumu centra SKDS veiktā aptauja projektā "Vardarbībai patīk klusums".

Aptaujā iedzīvotāji tika lūgti paust attieksmi pret dažādiem apgalvojumiem saistībā ar vardarbību pret sievietēm.

39% respondentu piekrita tam, ka vardarbību pret sievietēm bieži provocē pašas cietušās, savukārt tam nepiekrita 42% respondentu.

Uzskatu, ka sievietes pašas bieži provocē pret sevi vērstu vardarbību, biežāk pauda vīrieši, proti, šādi domā 46% aptaujāto vīriešu un 33,3% sieviešu.

Vienlaikus 29% respondentu pauda uzskatu, ka sievietes bieži izdomā vai pārspīlē apgalvojumus par vardarbību vai izvarošanu.

Arī šeit vērojamas atšķirības starp dzimumiem, jo tam, ka sievietes bieži izdomā vai pārspīlē šos apgalvojumus, piekrīt 36,4% vīriešu, bet sieviešu vidū šādu viedokli pārstāv salīdzinoši mazāks īpatsvars - 22,2%.

Atšķirības vērojamas arī atbildēs par to, vai sievietes biežāk izvaro svešinieki, nevis kāds, ko viņas pazīst. Apgalvojamam, ka sievietes biežāk izvaro svešinieki, piekrīt 30,8% vīriešu un 23,9% sieviešu.

Salīdzinoši retāk respondenti piekrita apgalvojumam, ka vardarbība ģimenē ir privāta lieta, un ar to būtu jātiek galā ģimenē. Šādam apgalvojumam piekrita 19% respondentu, bet nepiekrita 71%.

Vīriešu vidū 22,9% uzskata, ka vardarbība ģimenē ir privāta lieta, tomēr šādam uzskatam krietni mazāk piekrita sievietes, proti, tā domā 14,1% sieviešu.

Aptaujas veicēji norāda, ka, salīdzinot 2016. un 2018.gada aptauju rezultātus, vērojams, ka 2018.gadā respondenti retāk pauda atbalstu visiem minētajiem apgalvojumiem, bet biežāk norādīja, ka tiem nepiekrīt.

Aptaujas veicēji piebilst, ka biežāk nekā caurmērā visiem apgalvojumiem piekrita vīrieši. Vienlaikus vērojams, ka respondenti, kuri norādīja, ka pazīst kādu no vardarbības cietušo, šiem apgalvojumiem nepiekrita biežāk nekā respondenti, kuri atbildēja, ka no vardarbības cietušus cilvēkus nepazīst.

Aptaujā piedalījās 1013 respondenti vecumā no 15 gadiem. Respondentu vidū bija cilvēki no visiem Latvijas reģioniem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu