Gulbis: U-16 izlases astotā vieta Eiropas čempionātā objektīvi atbilst spēku samēriem

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Latvijas U-16 puišu basketbola izlases astotā vieta Eiropas čempionātā objektīvi atbilst reālajiem spēku samēriem, atzīst kadetu valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Gulbis.

Latvijas izlase turnīru noslēdza astotajā vietā, pēdējā mačā ar 61:82 zaudējot Lietuvas vienaudžiem.

"Astotā vieta objektīvi atbilst reālajiem spēku samēriem. Virs mums bija komandas ar ļoti talantīgiem spēlētājiem, kuriem ir lieliskas iespējas izaugt par zvaigznēm. Katrā komandā tādi bija 3-4. Plašums uzbrukumā, gudra darbība aizsardzībā - viņi bija sagatavoti labāk, nekā daudzi pieaugušo komandu dalībnieki. Tas bija pārsteigums arī man, jo šoreiz līmenis bija augstāks nekā iepriekšējos trijos gados, kad arī strādāju U-16 čempionātos. Piedevām daudzu komandu vadībā bija slavenas basketbola personības," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Gulbja teikto.

Spēlēs ar Spānijas, Serbijas, Turcijas komandām Latvijas puiši netika galā ar pretinieku galvenajiem spēkiem.

"Nespējām apturēt pat trijatā. Toties izdarījām to, ko obligāti vajadzēja izdarīt - grupas turnīrā izcīnījām trešo vietu un astotdaļfinālā uzvarējām Izraēlas komandu. Vēl bija iespējas pievarēt Grieķiju. Turējāmies, kamēr varējām izturēt fiziski spēcīgo grieķu spiedienu, bet pēdējās desmit minūtēs aizlūzām," Gulbis atskatās uz turnīru.

Latvijas U-16 izlasi nedaudz no sliedēm izsitis Kriša Helmaņa savainojums jau pirmās spēles izskaņā.

"Krišs spēlēja izslēgšanas turnīrā, bet bija jūtams, ka nejūtas pilnībā drošs, tāpēc nevarēja realizēt visu potenciālu. Piedevām organisma nobriešanas process vēl turpinās un fiziski viņš vēl nav gatavs ļoti lielai slodzei. Pareizi strādājot, viņam ir lielas izaugsmes iespējas," uzsver Gulbis.

Viņš ar palīgiem arī pēc turnīra ir vienisprātis, ka uz čempionātu aizbrauca 12 patlaban labākie basketbolisti šajā vecuma grupā.

"Bija spēlētāji, no kuriem gaidījām vairāk, bet pilnīgas vilšanās nebija ne par vienu. Taču, izņemot Krišu, citi savās pozīcijās bija mazāki par pretiniekiem. Tas ietekmēja gan taktiku, gan rezultātus. Ir gan pamatota cerība, ka, organismiem nobriestot, jau U-18 vecumā komanda būs vēl labāka," pauž Gulbis.

"Pretinieki lieku reizi mums atgādināja par basketbola pamatlietām, kuras neizpildām pietiekami kvalitatīvi - atbloķēšana, nepietiekams darbību un lēmumu pieņemšanas ātrums, kas izraisa kļūdas un muļķīgus pārkāpumus. Sniedzot pārskatu LBS Treneru komisijai vērsīšu uzmanību uz šīm niansēm - jārīkojas, lai izlases kandidātu sagatavotība uzlabotos," stāsta treneris.

Viņš kopā ar fizioterapeitu katram spēlētājam iezīmēja individuālo plānu - pie kā jāpiestrādā īpaši, kā jāgatavo savs organisms un citādā veidā jārūpējas par savu sagatavotību.

"Jaunas informācijas bija daudz, brīžiem varbūt pat pārāk daudz, bet šajā vecumā jau jākļūst par profesionāļiem, pirmkārt, attieksmes ziņā un pašdisciplīnas. Kopš darba sākuma progress bija liels. Jāturpina strādāt, lai tas turpinātos," secina Gulbis.

Par turnīra uzvarētājiem kļuva horvāti, kas finālā ļoti saspringtā spēlē ar 71:70 uzvarēja Spānijas vienaudžus. Tikmēr bronzas medaļas izcīnīja Turcija, kas spēlē par trešo vietu ar 82:59 sagrāva Franciju.

Latvijas kadetu labākais sasniegums šajā vecuma grupā ir 2014.gadā izcīnītās sudraba medaļas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu