Rīgas dome: Vairāku atkritumu apsaimniekošanas zonu izveide neļautu garantēt visiem vienādu cenu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes priekšniece Evija Piņķe
Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes priekšniece Evija Piņķe Foto: Zane Bitere/LETA

Pilsētas sadalīšana vairākās sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonās neļautu garantēt vienādu pakalpojuma cenu visiem pašvaldības iedzīvotājiem, aģentūrai LETA pauda Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes priekšniece Evija Piņķe.

Kā vēstīts, Konkurences padome uzskata, ka, noslēdzot sadarbību ar vienu atkritumu apsaimniekotāju pilsētā uz 20 gadiem, Rīgas dome nepārdomāti ierobežos pakalpojuma sniedzēju skaitu atkritumu apsaimniekošanas nozarē. Tāpat padomei neesot saprotams, kāpēc Rīgas dome pēc vairākkārtējiem iestādes aicinājumiem izvēlēties konkurencei labvēlīgu risinājumu, piemēram, sadalīt Rīgu vairākās atkritumu apsaimniekošanas zonās, tomēr paredzējusi vienu atkritumu apsaimniekošanas zonu.

Piņķe skaidroja, ka šādam lēmumam ir vairāki iemesli. Piemēram, pilsētas sadalījums vairākās sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonās palielinātu administratīvo slogu saistībā ar atkritumu saimniecības attīstības projektu īstenošanu, apsaimniekošanas līgumu slēgšanu, līgumu izpildes uzraudzību, kā arī atkritumu apsaimniekošanas sektoru raksturojošo datu apkopošanu.

"Tāpat vairāku zonu dalījums neļauj garantēt vienādu pakalpojuma cenu visiem pašvaldības atkritumu radītājiem, kas savukārt var izraisīt iedzīvotāju neizpratni un neapmierinātību, kā rezultātā var rasties nevienlīdzība starp vienā administratīvajā teritorijā dzīvojošajiem," norādīja domes pārstāve.

Līdz ar to pilsētas dalījums vairākās sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonās nespētu nodrošināt efektīvu vienotas sistēmas darbību un vienlīdzīgas iespējas visiem pašvaldības iedzīvotājiem, pārliecināta Piņķe.

Viņa pauda, ka pašvaldības mērķi, ieviešot jauno sistēmu, ir palielināt atkritumu pārstrādes apjomus un samazināt atkritumu apglabāšanas apjomus, uzlabot pakalpojuma pieejamību un ērtības iedzīvotājiem, kā arī uzlabot sanitāro stāvokli pilsētā, mazināt kaitīgo ietekmi uz vidi un kopumā uzlabot atkritumu apsaimniekošanas sistēmas pārvaldību.

Tāpat Piņķe apgalvoja, ka pašvaldība arī Konkurences padomei vairākkārt skaidrojusi argumentāciju un priekšrocības publiskās-privātās partnerības modeļa izveidei, vienlaikus norādot, ka nozares uzņēmumi savā starpā konkurē, piedaloties koncesijas procedūrā par privātā partnera izvēli.

Kā ziņots, 31.jūlijā SIA "Getliņi EKO" izsludinājis konkursu, lai atrastu privāto partneri Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanai publiskā-privātā partnerībā. Projekta izpildes laikā, kas ir 20 gadi no līguma spēkā stāšanās dienas, plānotais finansējums ir 507,6 miljoni eiro.

Projekta īstenošanas laikā paredzēta konteineru parka nomaiņa, sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punktu ierīkošana, nojumju uzstādīšana konteineru novietnēs, pazemes tipa konteineru uzstādīšana Vecrīgā, kā arī šķiroto atkritumu savākšanas laukumu ierīkošana un transportlīdzekļu parka nomaiņa.

Pieteikumi pretendentiem jāiesniedz līdz augusta beigām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu