Nikijas stāsts

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Nikija Mināža
Nikija Mināža Foto: Albuma vāka attēls

Hiphopā pēdējos gados arvien biežāk publiski tiek mazgāta netīrā veļa. Jā, tā veicina atpazīstamību, sniedz publicitāti, taču vienlaikus liek uzdot vienu būtisku jautājumu - vai tas mani kā klausītāju tiešām interesē? Arī jaunākais amerikāņu reperes Nikijas Mināžas albums "Queen", kas izdots pagājušonedēļ, ir viens skaļš attiecību kārtošanas transkripts.  

Nicki Minaj "Queen"

(Cash Money)

8/12

Albums seko TVNET slejās aprakstītajiem pirmajiem 35 gadus vecās Mināžas (īstajā vārdā Onika Tanya Maraj) albumiem «Pink Friday»«Pink Friday: Roman Reloaded» un «The Pinkprint».

Līdz ar plates izdošanu mūzikas presē jau uzvirmojuši arī pirmie skandāli. Piemēram, nespēdama ar "Karalieni" iekarot ASV Billboard 200 topa 1. vietu, piekāpjoties reperim Trevisam Skotam, Nikija tviterī pārmeta kolēģim, ka viņš manipulē ar datiem (kopā ar mūziku pārdotas arī koncertbiļetes). Pārmetumus saņēmusi arī straumēšanas vietne "Spotify", kas "pārmācījusi Nikiju par sadarbību ar Apple Music". "Spotify" pārstāvji jau atbildējuši, sakot, ka ir "lieli Nikijas fani" un esot pietiekami reklamējuši viņas jauno albumu.

Vārdu sakot, troksnis ap šo albumu ir diezgan liels. Kāds tad ir tā saturs?

Kritiķi jau trāpīgi norādījuši, ka šis ir Nikijas visvairāk uz hiphopu orientētais ieraksts, kaut tajā netrūkst dažādu Karību mūzikas, regetona elementu. Ievadošais "Ganja Burns" balstās uz kustīga regetona bīta un elektriskās ģitāras rifa. Saturiski Nikija postulē, ka ir hiphopa karaliene un "jūs pārējās" esat nulles. Iespējams, šādi viņa reaģē uz savu lielāko konkurenti - Kārdiju Bī.

“I ain’t ever had to strip to get to pole position,” - atsauce uz Kārdijas Bī striptīzdejotājas pagātni.

Albumā piedalās arī virkne prominentu viesmākslinieku, to skaitā arī sieviešu repa ikona - Foksija Brauna (Foxy Brown). Abas dāmas diezgan nikni deklamē basīgajā "Coco Chanel". Platē repo arī Eminems, Future, Lil Wayne u.c. Savukārt melodisko līniju papildina popmūzikas lakstīgala Ariana Grande ("Bed") un The Weeknd ("Thought I Knew You").

Viens no albuma labākajiem skaņdarbiem ir "Barbie Dreams", kurā Nikija repo uz 1994. gada The Notorious B.I.G. bīta "Just Playing (Dreams)". Savulaik Bigijs repoja par sievietēm ar kurām salaidis, savukārt Nikija līdzīgā manierē deklamē par vīriešiem (Dreiku, Mīku Milu u.c.). Tiesa, vēlāk viņa paskaidrojusi, ka nevienu nav vēlējusies aizvainot.

Dziesmā uzzinām, ka Dj Khaled nelabprāt viņai sniedzis orālo baudījumu, taču Dreiks gan to darījis... un tad šāda detaļa: 

"Drake worth a hundred milli, he always buyin' me shit, But I don't know if the pussy wet or if he cryin' and shit."

Albumā blakus izteiktiem hiphopa skaņdarbiem atrodami arī uz popmūziku un R&B orientēti singli ("Nip Tuck", "2 Lit 2 Late Interlude", "Come See About Me"). Viens no interesantākajiem - "Chun Swae", kurā savdabīgā falsetā dzied viens no "Rae Sremmurd" dalībniekiem Swae Lee.

Rezumējot Nikija ir lieliska, kad tiešām repo, ne velti viņa pirms pāris gadiem kā viesmāksliniece bija dzirdama katrā otrajā Top40 hitā, savukārt uz sevi izteikti vērstais saturs, īpaši jau seksuāla rakstura metaforas (ir jau labi, bet mazliet par daudz), ne tik spilgti vokālie skaņdarbi, mazliet izlec no konteksta.

Par Nikiju

Nikija dzimusi Trinidadas un Tobago priekšpilsētā 1982. gada 8. decembrī. Viņas asinīs plūst trinidadiešu un indiešu asinis. Būdama vēl maza meitene, Nikija kopā ar ģimeni pārcēlās uz dzīvi Amerikā, Kvīnsā. Diemžēl meitenes vecāki bieži strīdējušies (tēvs alkohola un narkotiku reibumā pat esot aizdedzinājis ģimenes māju), un tas stimulējis Nikiju meklēt patvērumu savā iedomu pasaulē. Tā tapuši vairāki šobrīd viņas mūzikā īstenoti alter ego personāži - «Harajuku Barbie», «Cookie» un Romans Zolanskis (Roman Zolanski). Pusaudžu gados Nikija studējusi teātri un mākslu, spēlējusi klarneti, taču aktrises karjerai tā arī nopietni nepievērsās. Arī ikdienišķa darba gaitās Nikijai pārāk labi neveicās - viņa bieži pameta iesākto. 2007. gadā Nikija sāk nopietnāk pievērsties mūzikai, līdz «The Come Up DVD» epizodēs viņu ievēro izdevniecības «Young Money Entertainment» zvaigzne Lil Veins. Viņa kļūst par pirmo «Young Money» sieviešu kārtas mākslinieci un popmūzikas topos 2009. gadā nonāk ar hitu «Bed Rock». Pārējais ir vēsture.

Izdošanas datums - 10.08.2018.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu