Svarīgi ir būt celmlauzim, jo retais grib par to kļūt

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotā inovatīvo biznesa ideju konkursa “Ideju kauss 2017” otrās vietas ieguvēja Līga Štāla ar savu ideju par brīvdabas bērnudārza izveidi joprojām jūtas motivēta un turpina sakārtot Latvijas likumdošanu, lai ideju varētu realizēt pēc iespējas labāk.

“Pirmā galvenā atziņa kopš savas idejas dzimšanas ir – par savām idejām jārunā! Nav pareizs uzskats, ka nedrīkst par to paust skaļāk, citādi nepiepildīsies, vai kādam citam stāstīt, jo tad to kāds nozags,” uzsver Līga. “Nerunājot par savu ideju, nemaz nevar saņemt pirmās atsauksmes, vai par to vispār ir tālāk vērts domāt un ieguldīt savu laiku. Manā gadījumā lielākais ieguvums bija tieši tas, jo par šo savu ideju – brīvdabas bērnudārzu – es domāju gadiem.

Sākotnēji arī man likās, ka nevar par to nevienam stāstīt, citādi padomās ne to labāko, vai arī, ka kāds cits to realizēs pirmais un tamlīdzīgi. Turklāt likās, ka šī ideja nevienu neuzrunās, nevienam tā nepatiks. Patiesībā, nekas no šiem riskiem nebija taisnība, viss notika diametrāli pretēji – radās liela atsaucība, un jāņem vērā vēl viens svarīgs apstāklis – neviens negribēja būt pirmais, kurš to izmēģina pats saviem spēkiem un uz savas ādas – izlauzt visus celmus; vieglāk ir cirst, kad ceļš jau attīrīts.

Otrkārt, bija atsaucīgi cilvēki, kuri teica, ka pašiem nav tik daudz laika, lai realizētu šādu foršu ideju, taču piedāvāja palīdzēt tās īstenošanā, kas deva lielu emocionālo atbalstu. Tādēļ, manuprāt, par savu ideju pastāstīt citiem nemaz nav slikti, jo bez konkurentiem vairāk var atrast tieši domubiedrus un cilvēkus ar līdzīgu dzīves filozofiju un uzskatiem. Vajag par to domāt, runāt, darīt, bet ne sēdēt uz tās! Arī par konkursu “Ideju kauss” uzzināju tieši no draugiem un atbalstītājiem, kuri ieteica tajā piedalīties. Taču jāatceras vēl viena lieta – neviens cits tavā vietā neko nedarīs! Ir “karsēji”, kuri saka – viss ir ļoti labi, skaisti, bet reāli šie cilvēki jau nevar paveikt visus praktiskos darbus, sākot jau ar dokumentu iesniegšanu.”

Padarīt pasauli labāku caur bērniem

Pēc iegūtās otrās vietas konkursā par brīvdabas bērnudārza izveidi, tiek rakstīta un veidota atbilstoša izglītības programma, jo šādas programmas mūsu valstī vēl nav. Tas prasa ļoti pamatīgu iedziļināšanos likumdošanā un arī laika resursus – daudz vairāk, nekā bija plānots, atzīst Līga.

“Ir vecāki, kuri pauž gatavību bērnus pie mums laist, bet vēl priekšā daudz svarīgi jautājumi risināmi, tostarp par pašvaldības līdzfinansējumu projektam. Ar Brīvdabas muzeju panākta vienošanās, ka varam tā teritorijā darboties. No Annas koku skolas Babītes novadā esam saņēmuši sadarbības piedāvājumu. Tāpat sākta sadarbība ar skolotāju, kura šoruden Itālijā atklās brīvdabas bērnudārzu. Ir vēlme veidot apmācību kursus, lai viņu pedagogi varētu braukt uz Latviju un dalītos savās zināšanās un pieredzē ar mums. Vēl norisinās pedagogu komandas komplektācija, jo nav viegli atrast piemērotus cilvēkus, kuri varētu un gribētu visu dienu dzīvoties pa āru ar bērniem.”

Vēl pa šo laiku Līga ar Latvijas Autisma apvienību un citiem sadarbības partneriem paveikusi nozīmīgu un apjomīgu darbu, iestrādājot uzlabojumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas noderēs ne tikai bērnudārziem un skolām, bet visiem izglītības sistēmas dalībniekiem. “Tas ir tā saucamais neredzamais darba posms, kura process uz priekšu virzās ļoti lēni. Daudzi par to runā, bet reālu darītāju ir maz,” piebilst Līga.

“Kopā ar šo biznesa ideju ir vēlme pasauli mainīt uz labāku caur bērniem, kurus mēs izaudzināsim, veicinot cilvēku un pedagogu sapratni par mācību procesu un attieksmi pret bērniem. Patlaban to ierobežo dažādi standarti, tostarp izglītībā absurda ir iespēju un prasmju vienādošanas uzspiešana visiem, jo tā nav pareizākā pieeja bērna audzināšanā un izglītošanā.”

Jautāta, ko vēl praktiskajā darbībā devis pats konkurss, Līga teic: “No “Ideju kausa” apmācību perioda vislabāk atmiņā palicis tas, kā lektori mums skaidroja, ka prezentācijā iekļaujamais saturs par produktu nav tik svarīgs, jo galvenais ir iemācīties savu ideju pārdot – ar vai bez prezentācijas. Ļoti noderīgi bija arī vebināri un klātienes lekcijās rādītais un stāstītais par piemēriem, kā nevajag veidot prezentācijas vai kā glābt kaut ko sākumā pat varbūt vairs šķietami neglābjamu. Tas viss devis ļoti labu un praktisku pieredzi reālajā dzīvē un uzņēmējdarbības veidošanā.”

Šā gada LIAA rīkotajam konkursam “Ideju kauss” var pieteikties līdz 7.septembrim mājaslapā https://idejukauss.lv, aizpildot pavisam vienkāršu pieteikuma formu. Turklāt šogad konkurss tiek rīkots sadarbībā ar Rīgas pašvaldību, kura izveidojusi jaunu atbalsta programmu uzņēmējdarbībai – Rīgas drosmes grantu (vairāk informācijas - http://www.rdpad.lv/Rigasdrosmesgrants).

18.septembrī tiks paziņoti dalībnieki, kuri izturējuši pirmo atlases kārtu, tai skaitā, kuri drīkstēs pretendēt uz Rīgas drosmes granta saņemšanu.

Konkursu “Ideju kauss” rīko LIAA projekta “Inovāciju motivācijas programma” ietvaros, un to līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu